/ Тина Соколова
След 5 години застой сградата на бившия куклен театър в Пазарджик има шанс отново да съживи дейността си, но като зала за сценични изяви към читалище „Христо Ботев“.

Близо 5 милиона ще струва рекултивацията на сметището край Пазарджик

Вече се прави частичен ремонт на емблематичното за културата в града здание, а през следващата от общината предвиждат и основно обновяване. В основата на добрата новина са двама от младите хора на изкуството - музикантът Лъчезар Урушев и актьорът Александър Братоев.

Двамата са носталгично обвързани с културното ведомство, защото кариерите им в арт-средите тръгват именно от школите по изкуствата в него. Подчертават още, че това е най-активно работещото и досега читалище и в града, и в региона.
 
За над 12 млн. лева изграждат инсталация за преработка на смет край Пазарджик

Сградата на читалище „Христо Ботев“ е строена през 1964 година, а малко след това е направена и залата към него. По-късно тя е ползвана от Кукления театър до 2014-та, когато той се слива с Драматичния театър. Имотът пустее и става жертва на поредица от вандалски прояви, а днес е в окаяно състояние.

Братоев и Урушев решават, че не бива да се чака и сами трябва нещо да предприемат. Съветват се първо със секретаря на читалището Веска Минова, после разговарят с Диляна Матакиева от отдел „Култура“ към общината.

Община Пазарджик отлага изплащане на заем с надеждата да бъде опростен

Буквално дни след това на мястото започва усърдно да се работи, разказа Лъчезар Урушев. Александър Братоев допълва, че е усещал това като свой морален дълг и е доволен, че положителните промени се случват.

През есента на тази година двамата ентусиасти планират и благотворителен концерт, съвместно със самото читалище. Наясно са, че така не могат да се съберат много средства, но целта им е да привлекат общественото внимание към най-българските културни средища и да покажат на хората, че могат да направят много за запазването и развитието им.