Работещите в пловдивската болница „Св. Мина“ изязоха днес на протест с искане за увеличение на заплатите
Работещите в пловдивската болница „Св. Мина“ изязоха днес на протест с искане за увеличение на заплатите / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Ако исканията им не се изпълнят, има голяма вероятност кардиологичното и хирургично отделение на лечебното заведение да затворят
Медици от Пловдив излязоха на протест
100430
Медици от Пловдив излязоха на протест
  • Медици от Пловдив излязоха на протест
Работещите в пловдивската болница „Св. Мина“ излязоха днес на протест с искане за увеличение на заплатите. Точно в 12 часа те се събраха пред сградата на Община Пловдив. Исканата им среща с кмета Иван Тотев не се състоя, тъй като градоначалникът е в отпуск. Протестът е организиран от двата синдиката в лечебното заведение.

В началото на годината 30 медицински сестри от болница "Свети Мина" подадоха оставки заради ниското заплащане на техния труд. Те настояват заплатите им да се увеличат с поне 100 лева и да достигнат 700.

За изплащане на дълговете на лечебното заведение през последните години община Пловдив отпусна близо 5 милиона лева, подчерта секретарят на Община Пловдив Ангелина Топиева, която прие протестиращите. Тя се ангажира, че в началото на седмицата ще бъде проведен тристранен съвет по казуса.

Припомням, че през 2017 г. местният парламент взе решение да слее лечебното заведение с другата общинска болница  - „Свети Пантелеймон“. Персоналът на "Свети Мина" няколко пъти протестира срещу процедурата. Основният мотив на местната управа беше, че това е единственият начин лечебното заведение да излезе от тежката финансова криза.

Въпреки това, финансовите проблеми в здравното заведение явно продължават. Предизвестията на подалите оставки медицински сестри изтичат на 7 февруари. Ако исканията им не се изпълнят, има голяма вероятност кардиологичното и хирургично отделение на лечебното заведение да затворят.

Още подробности чуйте в звуковия файл.