Тотев за Свети Мина: Даваме пари срещу реформи
Тотев за Свети Мина: Даваме пари срещу реформи / БГНЕС, архив

Община Пловдив не предвижда да отдели средства от бюджета си за болница „Свети Мина“. Това заяви кметът Иван Тотев, след като вчера персоналът на лечебното заведение протестира срещу неяснотата около тежкото финансово състояние на бившата първа градска болница.

По думите на градоначалника, за да бъдат отделени пари за "Свети Мина", планът на някое от бюджетните звена за тази година трябва да бъде отрязан.

„Оздравителният план за „Свети Мина“, в който в императивен тон се съобщават суми, които трябва да бъдат отделени за болницата, не е приемлив за Община Пловдив", категоричен беше Тотев.

„Община Пловдив тази година вече даде 1 милион лева за лечебното заведение, сега на масата стоят искания за още 2 милиона лева“, коментира той и уточни, че на този етап единственият възможен вариант, който се обсъжда, е сливане на болницата с МБАЛ „Свети Пантелеймон“.

„Това обаче може да стане след финализирането на процеса по сливането на Белодробна с бившата втора градска болница, който ще приключи най-рано след два месеца“, поясни още градоначалникът.

Според него, ръководството на „Свети Мина“ трябва да осигури заплатите на персонала до края на годината, тъй като от бюджета не може да се дават средства за възнаграждения.

„В последните години доказахме, че не даваме пари без конкретни реформи. Такава е политиката на Община Пловдив и случаят с Белодробна болница доказва това“, заключи той.