Пловдивски медици излязоха на протест срещу сливането на две болници
Пловдивски медици излязоха на протест срещу сливането на две болници / DarikNews.bg, Пловдив
Пловдивски медици излязоха на протест срещу сливането на две болници
91079
Пловдивски медици излязоха на протест срещу сливането на две болници
  • Пловдивски медици излязоха на протест срещу сливането на две болници

Около 30 медици от пловдивската болница "Свети Мина" протестираха пред залата на местния парламент срещу освобождаването на управителя си и последващото сливане на лечебното заведение с Втора градска болница.

Предложението на Община Пловдив трябваше да бъде гласувано на днешната сесия на Общинския съвет. Информацията на Дарик обаче, че ще бъде отложено, се потвърди и то беше оттеглено от дневния ред на заседанието.

Според персонала смяната на управителя в този кризисен за МБАЛ "Свети Мина" момент е нецелесъобразна. Медиците настояват, че от назначаването на д-р Карауланова до момента, финансовото състояние на болницата е започнало да се стабилизира. По думите им приходите в лечебното заведение в последната година са стигнали 3 млн. лева, а средномесечният лимит е нараснал до 264 000 лева.

Лекарите упрекнаха общинската администрация в лицето на зам.-кмета по здравеопазване Розалин Петков, че не е спазил обещанието си да помогне за запазване на "Св. Мина".

Те са притеснени, че при евентуално сливане, поради дублиращи дейности на двете болници много хора могат да останат без работа. Според д-р Цветан Деведжиев зад смяната на управителя и сливането с друго лечебно заведение прозират частни интереси.

Кметът на Пловдив Иван Тотев, който днес не присъства на сесията на ОбС, тъй като е в платен годишен отпуск, вече няколко пъти заяви, че сливането с бившата Втора градска е единственият начин болница "Св. Мина" да продължи да съществува. "Не става въпрос за пребазиране, а за юридическо сливане, при което сградният фонд и персоналът ще бъдат запазени", поясни той.

Днешният протест на медиците от бившата Първа градска болница не е първи. В началото  на месец октомври те настояха принципала в лицето на Общинския съвет  Пловдив спешно да се реши проблема със заплатите им, както и с финансовото оздравяване на лечебното заведение.

Очаква се предложението за освобождаване на управителя на "Свети Мина" да бъде вкарано на някоя от другите сесии на градския парламент.

Новини от Пловдив