/ Община Пловдив
Град Лвов в Украйна ще получи хуманитарна помощ от храни, медицински консумативи и дрехи, дарени от Пловдив. Това стана ясно след разговор на кмета Здравко Димитров с украинския му колега Андрий Садовий. В половин часова видео връзка, в която се включи и почетният консул Димитър Георгиев, кметът на Лвов представи ситуацията в страната и неговите ежедневни задачи, свързани с войната там.

„Координирам се с кметовете в региона от Западна Украйна, защото ежедневно през нашата територия преминават 200 хил. бежанци. Моята задача е да помагам на отбранителните сили и на хората, търсещи сигурност и редом с това градът да не спира да функционира“, каза Садовий и допълни, че ежедневната издръжка за изхранване на бежанците излиза близо 1 млн. долара.

Кметът Здравко Димитров информира украинския си колега, че е получил писмо от местните власти в Украйна, адресирано до всички кметове в света с разказ за огромната трагедия на украинския народ. Сподели още за съпричастността на българите към хората, бягащи от военния конфликт и намиращи подслон и подкрепа у нас. Димитров допълни, че с почетния консул са в ежедневен контакт и работят заедно по приемането и настаняването на потърсилите убежище. „Само преди няколко часа ме потърсиха две семейства с малки деца и вече са настанени“, каза кметът и допълни: „В 21-и век не само не е редно, а е непростимо да сме свидетели на подобна военна атака. Ние сме с Вас и ще Ви помагаме с каквото можем“.

„Благодаря за помощта на България и на нашия побратимен Пловдив. Ценим високо подкрепата Ви в това сложно време. Вярваме, че ще победим“, с тези думи Андрий Садовий се обърна към българската страна. Той представи и списък с необходимите медицински консумативи, превързочни материали, одеяла, чорапи, термо облекло, спални чували, фенери, батерии, раници и пакетирани храни и консерви, от които спешно се нуждае украинският град.

Кметът Здравко Димитров пое ангажимент и стартира кампания за набиране на материалите. Той вече се свърза с пловдивска компания, която има представителство в Лвов и чрез която ще се осъществи транспорта.

В рамките на 24 часа ще бъдат разпратени писма от името на кмета до „Бизнесът за Пловдив“, „Тракия икономическа зона“ и браншовите организации за съдействие. Почетният консул Димитър Георгиев ще помогне чрез украинските доброволци в Пловдив, с които ежедневно работи.