/ БГНЕС
Над 40 украински бежанци, които пристигнаха тази нощ от Полша, ще бъдат настанени в католически манастири в Пловдив и Раковски, това каза за БТА отец Венци Николов, под чието ръководство се организира транспортирането на хората до България. На отиване свещениците закараха за бягащите от Украйна хора стоки от първа необходимост, които бяха набрани чрез дарения на жители на Раковски.

От Полша взехме 60 души, всички майки с деца, като 15 от тях оставихме в София, а останалите разпределихме между манастирите "Св. Максимилиян Колбе" и "Св. Елисавета" в Раковски и в храма "Свети Роко" в кв. Коматево в Пловдив, в чийто двор се намира манастир на милосърдните сестри на свети Винкенти от Паула, каза свещеникът. 

Той подчерта, че в момента хората имат нужда най-много от спокойствие, защото са много уплашени, и от  храна, тъй като манастирите не разполагат с необходимите количества за толкова хора.

Успоредно с настаняването ще се види и от какво още имат нужда бежанците като първа необходимост, каза още той. От днес започна нова акция за набиране на храна и стоки от първа необходимост от жителите на Раковски и съседните населени места. 

Свещеникът добави, че организира и тяхната регистрация в задължителните служби у нас, за да могат украинците да получат статут на бежанци.
БТА