/ Дарик, архив
30-годишната жена е пристигнала от Израел с още 16 туристи на 4 март и си отпътувала от България на 9 март
Израелка с коронавирус е карала цяла седмица ски в Банско, като е преминала и на два пъти през Летище Пловдив - на отиване и връщане. Това съобщи началникът на отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Пловдив д-р Милена Панайотова.

5 нови случая на заразени с коронавирус у нас, 67 общо (ВИДЕО)

Жената е пристигнала на летището на 4 март с група от 16 души и се е отправила към ски курорта в Банско.
Тя е отпътувала също от пловдивското летище на 9 март. Докато е била в България израелката не е имала клинични симптоми за заболяването, била е напълно здрава, поясни д-р Панайотова.

Получила симптоми и оплаквания, когато се е завърнала в Израел. Според д-р Панайотова информацията е получена в РЗИ от туроператорската фирма.  По време на 14-дневната карантина в Израел се е оказало, че жената се е разболяла от коронавируса.

Макрон: Във война сме! ЕС затваря границите си заради COVID-19 (ВИДЕО)

"Мерките, които сме взели, по отношение прекъсване на механизма на предаване на инфекцията се спазват стриктно. Персоналът на летището работи с лични предпазни средства. Няма никакъв риск за работещите на пловдивския терминал, каза още д-р Панайотова.

Тя допълни, че от летището израелката се е качила на автобус за Банско, а на тръгване, от автобуса от ски курорта, се е качила директно на самолета. "В Пловдив тя не е била, няма опасност за никой от пловдивчани", обясни подчерта шефката на отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ.  Взети са три проби от хора, които са придружавали жената, резултатите се очакват днес.

Два потвърдени случая на коронавирус в Банско

Шефката на отдел "Противоепидемичен контрол" подчерта, че на Летище Пловдив има термокамера, а полетите се следят чрез нея от медицинско лице. По думите й от утре се спират всички полети от Летище Пловдив.