/ Областна администрация - Пловдив
18 души чакат резултати от пробите си в Инфекциозна клиника в Пловдив. Това стана ясно по време на онлайн пресконференция на Областния кризисен щаб в Пловдив.

Още двама съмнителни за коронавирус пациенти в Пловдив

До нея се стигна, след като пловдивската журналистическа колегия излезе с Отворено писмо до шефовете на институции под тепетата, с настояване да се спрат брифингите на закрито и по възможност те да се правят онлайн.

Две са свободните легла в клиниката на този етап. До момента няма случаи на болни с коронавирус под тепетата. Пациентите в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги" се приемат в отделен блок, обособен за изолация на хора със съмнения за COVID-19. В другите отделения на клиниката обаче също има свободни легла. До дни се очаква да бъдат разкрити нови 30, които са постъпили специално като дарение. 

Пациентка почина от инфекция в МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив, лекари се съмняват за COVID-19

Областният кризисен щаб също така е взел решение във всяка една болница и ДКЦ да се обособят помещения, в които – при съмнение, пациентите да бъдат отделяни от останалите и да бъдат консултирани с инфекционист.

Ще бъде създаден и постоянно действащ Медицински щаб, който ще отговаря за организацията на легловата база, графика на заетост на леглата, апаратура и всичко свързано с приемането на пациенти. Този щаб ще бъде на подчинение на областния управител и Областния кризисен щаб. Той също ще заседава ежедневно. Председател ще бъде д-р Сийка Димчева от РЗИ-Пловдив.

Областният управител Дани Каназирева заяви още, че РЗИ и МВР се уведомяват за всички хора, които се завръщат от чужбина и представляват потенциален риск за останалите.

9-годишно британче на ски у нас е с коронавирус

Днес стана ясно, че козметичните студия в града под тепетата преустановяват работа до 29 март, тъй като повечето процедури крият риска за пренасянето на вируса. Фризьорските салони пък ще работят, като по-малките - само с един клиент, а по-големите - с не повече от двама.

Автобусите от градския транспорт ще работят с нормално разписание сутрин и вечер, за да се избегне струпването на хора. Причината е, че от днес рейсовете в Пловдив са с празнично разписание, но се е стигнало до струпване на хора по спирките и в автобусите. През деня ще се преценя има ли нужда от разреждане на автобусите.