проф Венцислав Мутафчийски
проф Венцислав Мутафчийски / БГНЕС
В британската преса ни дават като пример за адекватност на мерките, заяви ген. Мутафчийски

Дете на 9 г. – чужд гражданин, е дало положителна проба за коронавирус в България. Чичото на детето - английски гражданин, е бил контактен със сестра си, която е била болна от коронавирус. Мъжът е пътувал на почивка в България, съобщи на редовния сутрешен брифинг във ВМА началникът ѝ ген. Венцислав Мутафчийски.

По този начин случаите на заразени с COVID-19  нарастват до 52, два от които завършили със смърт.

„В стремежа си да запазят бизнеса си туристическите обекти се опитват да си запазят бизнеса, като приемат всякакви гости, което е крайно безотговорно“, отбеляза началникът на ВМА. Той призова туристическите агенции да наложат по-строг контрол.

Българин в Сингапур е заразен с COVID-19

Мутафчийски също отбеляза, че по обща картина в цялата страна се върви към спазването на препоръките на Щаба. Той благодари на българите, които се съобразяват с това. "Това ще даде възможност и ние да не бъдем толкова твърди в изискванията", отбеляза още той. Шефът на ВМА изрази благодарността си и към тези, които подкрепиха българските медици с аплодисменти от балконите си в неделя вечерта.

"В „Пирогов“ следим 80-годишната пациентка, която е с инсулт. Тя е в стабилно състояние, не е интубирана. Там е приета и тази нощ, диагностицирана преди това. Според директора на болница не е ясно защо е приета, изпаднала е в паника. Няма никакви основания да бъде приета. Тя е гражданка на Северна Македония", уточни Мутафчийски.

8 нови случая на заразени с коронавирус у нас (ВИДЕО)

Пътуващи по рискови дестинации, контактували със заразени, се подлагат на домашна карантина. Следващата категория граждани са установени с коронавирусна инфекция, с леки симптоми, които са в домашна изолация и домашно лечение. Те са много е интересни, защото при тях ситуацията с 14-дневна карантина не е актуална. Средният период за изчистване от вируса е 20 дни, като има и случай, в който на 37-ия ден има изчистени, съобщи още председателят на Националния оперативен щаб.

Третата категория са хората със средно тежка клинична картина до тежка. В света такава е практиката – да се лекуват най-тежките случаи, допълни той.

От брифинга стана още ясно, че има две средно тежки и един тежък случай. "Ски дестинациите са интересна дестинация за разпространение на коронавирус. Охлаждането на носоглътката прави вируса много по-лесен за заразяване", заяви още Мутафчийски.

Вътрешният министър: 400 души в страната са под карантина

Ген. Мутафчийски заяви, че МВР и Регионалните здравни инспекции са напълно мобилизирани, а България отговоря изключително адекватно на нещата, които се случват по света. "В британската преса ни дават като пример за адекватност на мерките, а вчера видях, че бях цитиран в испанската преса", каза още той.

"Искам да благодаря и на премиера, пак специално, защото той удари по масата и каза, че тези хора (медицинските специалисти - бел. ред.)  трябва да бъдат овъзмездени. Това е негово разсъждение, че не трябва да има диференциация между лекари, медицински сестри и санитари, защото човешкият животне се диференцира чий живот е по-ценен, а тези пари са заради риска, с който работят, а не за квалификацията им", изтъкна председателят на Щаба.

Мутафчийски и изтъкна и отговорността на медиите. "С всеки изминат ден виждам как медиите стават все по-отговорни и не разбиват фокуса на проблема".

"В Гърция има регистрирани още 103 случая, вече са 331. Там се обмисля забрана за излизане от вкъщи. В Босна и Херцеговина още 3 случая. В Румъния още 8. В Северна Македония - 19. В Словения случаите вече са 219. В Италия пък има 3 590 случаи и вече регистрираните са 24 000, а починалите - 368", обяви Мутафчийски.