/ БГНЕС
8 нови случая на заразени с коронавирус в България. Общият им брой става 51, от които двама са починали. Това съобщи генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, директор на Военномедицинската академия (ВМА) и ръководител на Оперативния щаб за борба с коронавируса.

Във ВМА са направени 83 проби и са установени шестима положителни пациенти. 51 проби са изследвани в Националната лаборатория, като две от тях са положителни. Във Варна са направени 12 проби, положителната проба е потвърдена в Националния център. В Стара Загора има 16 отрицателни проби.

Той описа пътя на заразения с коронавирус от Варна и изказа възмущението си от него. "Варненският пациент в разгара на епидемията хваща самолета на 10 март и отива в Бергамо - в епицентъра на епидемията, след това отива в Барселона, после каца в София и със сухоземен транспорт се прибира във Варна", обясни генерал Мутафчийски. "Знаят се полетите, но сега представете си какъв ресурс ангажира държавата", заяви той и попита някой някога питал ли е какво попълва на летището или си мисли, че анкета на социологическа агенция му е дадена.




Със средно-тежка към тежка картина във ВМА има десет пациенти, в Белодробната болница са петима, в "Пирогов" е един, в "Александровска" има един. В Плевен има четирима пациенти. В Габрово - двама, във Варна - един.

Ген. Мутафчийски успокои, че всички болници работят нормално.

"Вече пети ден "Пирогов" си функционира нормално, както си е функционирала болницата последните 60 години. ВМА работи, Плевен работи, Стара Загора работи, Александровска болница работи", каза още той.

"Спрени са плановите операции, женските консултации, детските ваксинации, свижданията", каза още Венцислав Мутафчийски.

"Апелът е да не се разхождат свободно тези пациенти. Това е, защото имаме 10 пациенти, които си стоят вкъщи, а от ВМА имаме телефонна връзка с тях. Не могат да бъдат приети всички. Трябва да са в средно-тежко или тежко състояние", каза той.