/ iStock/Getty Images
50-60 души с ОРЗ окупирали дежурния кабинет в Инфекциозна клиника под тепетата тази сутрин
84-годишна жена е починала в пловдивската МБАЛ "Св. Мина". Тя е била приета с тежка инфекция, а лекари имат притеснения, че е била заразена с коронавирус.

37 са вече заразените с коронавирус у нас (ВИДЕО)

Според д-р Румен Стоилов от болницата, който публикува отворено писмо от свои колеги в профила си във Фейсбук, жената е постъпила в лечебното заведеине през нощта на 12 срещу 13 март със съмнение за COVID-19. По думите на лекаря в Инфекциозна клиника са отказали да я приемат, а от Спешна помощ също са отказали да я транспортират. В болницата пък нямало подготовка за прием на такива болни.
 
 

ОТВОРЕНО ПИСМО: до Обл. Управител Пловдив,Община Пловдив,Щаб за борба с вируса,Министър на здравето, Министерски съвет,...

Публикувахте от Rumen Stoilov в Събота, 14 март 2020 г.
"Тази жена е била прегледана от инфекционист на място и той е отхвърлил диагнозата COVID-19", поясни пред журналисти днес шефката на РЗИ - Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева. Тя е изискала документа от прегледа на починалата пациентка. Предстои да бъде направена аутопсия на тялото. 

DarikNews

Д-р Танчева-Манчева посочи, че от сутринта днес има наплив от болни с ОРЗ пред Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги". Според нея в клиниката в момента имало 9 души, които чакат пробите си, но пред дежурния кабинет там от сутринта са се струпали  опашки от по 60-70 души, за да бъдат прегледани.  "Идете и ги снимайте", каза д-р Танчева-Манчева.

Частните болници: Да не се нагнетява напрежение и страх в населението чрез политическо говорене

Репортер на DarikNews научи от изпратени на място пациенти, че те са били изпратени там от джипитата си, независимо, че диагнозата им е обикновено респираторно заболяване. Личните лекари се притеснявали да не би да изпуснат някой болен, въпреки че след преглед от дежурния инфекционист на място в Инфекциозна клиника, се оказало, че те нямат симптоми на COVID-19.

"Да, наистина сме прегледали толкова хора, но вече няма никой пред клиниката“, посочи шефът ѝ доц. д-р Андрей Петров. По думите му става дума за презастраховане от страна на личните лекари. „Всеки, който е с кашлица, го пращат при нас, а изрично сме предупредили, че пациентите, които трябва да идват тук, трябва да са в съответния инкубационен период и да идват от засегнатите от болестта страни“, поясни той. И уточни, че в момента в клиниката са приети 7 пациенти, чиито проби утре ще бъдат изпратени за изследване в Стара Загора.