Расте броят на заразените с коронавирус чужди  граждани в Банско. Всички, дали положителна проба до момента, са англичани, които имат собствени апартаменти в курорта. 

78-годишен англичанин е втората потвърдена проба за коронавирус в Благоевградска област.
Чужденецът е пристигнал преди 5 дни на ски в Банско. В събота е получил висока температура и грипоподобни симптоми. Настанен е в инфекциозно отделение на благоевградската болница. Днес пробата му за коронавируса е излязла положителна, съобщава 24 часа

Тази сутрин беше потвърдена положителната проба за 9-годишно дете, което също е на почивка в Банско с чичо си. Тестът на мъжа още не е готов.
Пробата на детето е дала положителен резултат за коронавирус с почти никаква клинична картина, но с ясна епидемиологична пътека, каза на редовния си брифинг председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Чичото на детето е бил преди това контактен със сестра си, която е болна от коронавирус инфекция.

9-годишното британче, за което бе съобщено, че е заразено с коронавирус, е изолирано в апартамент в Банско от петък, съобщи директорът на РЗИ - Благоевград д-р Калоян Калоянов.

9-годишно дете е с коронавирус

Детето е пристигнало в петък, заедно с 2-ма възрастни и още две деца, на ски в Банско. Семейството притежавало апартамент в комплекс в курорта.  

Взети са проби на 2-мата възрастни и трите деца, като само 9-годишното е дало положително. Всички са поставени под карантина в собствения им апартамент и не са излизали навън. Нямат проявени симптоми. Ще останат още 14 дни в изолация.

Вътрешният министър: 400 души в страната са под карантина

В целия апартаментен комплекс има още около 10-тина чужденци, които ще бъдат издирени. 

"Ски дестинациите са интересна дестинация за разпространение на коронавирус. Охлаждането на носоглътката прави вируса много по-лесен за заразяване", предупреди ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния кризисен щаб тази сутрин. 

Кметът на Банско Иван Кадев още вчера препоръча хотелиерите да не приемат нови туристи и да прекратят предсрочно престоя на гостите, които в момента са в курорта.

"Всички собственици, управители и работещи в хотелиерския бранш да предприемат всички необходими мерки за неприемане на нови туристи, а настанените в момента да бъдат запознати и задължени да изпълняват мерките, определени от Националния оперативен щаб. Да бъде ограничено свободното движение извън хотелските комплекси и места за подслон на пребиващите в тях гости.", призовава кметът. 

Официално регистрираните посетители на Банско на 13 март са 2172 души, от които два дни по-късно - към 15 март, на територията на общината се намират само 692 души от 29 страни, става ясно от интернет страницата на общината. Всички те са били информирани за извънредното положение в страната и мерките за защита от заразяване, които е необходимо да вземе всеки у нас.