/ Дарик Добрич
Две нови огнища на птичи грип установи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Пловдивско. Засегнати са две птицеферми в землищата на селата Трилистник и Пъдарско.

Във фермата в с. Трилистник се отглеждат 55 437 кокошки носачки, а в обекта в с. Пъдарско - 11 600 патици мюлари.

Министър Танева: Собствениците на умъртвените патици в Раковски ще бъдат обезщетени до 30 дни

Издадени са заповеди на изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в двете ферми. 

Около птицефермата в с. Трилистник е определена 3-километрова предпазна зона, която засяга самото село, землището на село Стряма и намиращото се там Държавно ловно стопанство „Чекерица“. 10-километровата наблюдавана зона обхваща селата Рогош, Скутаре, Маноле, Манолско Конаре, Ясно поле, Динк, Крислово, Калековец,  Желязно и Войводиново в община Марица, град Раковски, Стряма и Шишманци, както и град Садово. 

Унищожиха патиците от фермата край Раковски заради птичия грип

Около обекта в с. Пъдарско са определени 3-километрова зона, в която влизат още селата Главатар и Борец, а в 10-километровата наблюдавана зона обхваща населени места в община Калояново, Раковски и Брезово. 

В и от зоните търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца за човешка консумация се извършва под официален контрол; забранява се организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици; забранява се разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

Откриха птичи грип във ферма в Раковски, избиват близо 6000 патици

Припомняме, че преди седмица в Раковски бе открит птичи грип в местна птицеферма. Патиците там бяха унищожени.