Десислава Танева Агра и Винария
Десислава Танева Агра и Винария / DarikNews
Десислава Танева откри шестия мегафорум "Агра", "Винария" и "Фудтех"
Собствениците на фермата за патици в Раковски, в която бе открит птичи грип, ще бъдат обезщетени за умъртвените птици в 30-дневен срок след унищожаването им, както е по закон, съобщи в Пловдив министърът на земеделието Десислава Танева. По думите й към момента птичи грип има само в Раковски.

Тя допълни, че в 10-километровата зона в много кратък срок ще бъдат взети проби от всички регистрирани животновъдни обекти като превенция за наличие на това заболяване. Обектите ще бъдат проверени и за изпълнение на мерките за биосигурност.

Унищожиха патиците от фермата край Раковски заради птичия грип

"Всеки трябва да знае, че животни се отглеждат със съответните нива на биосигурност и който няма такива, не може да съществува като животновъден обект. Ако не ги отстраним в съответния срок, това носи риск не само за съответния животновъден обект, но и за цялото поголовие", коментира Танева. 

Запитана дали има и други български продукти, освен вината, чийто износ е спрян заради коронавируса, министърът на земеделието отговори, че няма как българските власти да повлияят на този процес.

"Това са винаги ситуации, които са извънредни, форсмажорни и са свързани с подобни епизоотии. Ние имаме пребогат опит с епизоотиите при животните. Истината е, че трябва да спазваме всички ограничения, за да предотвратим разпространението на която и да е болест", подчерта Десислава Танева. 

Коронавирусът спря износа на български вина за Китай

Министърът на земеделието бе в Пловдив за откриването на мегафорума "Агра", "Винария" и Фудтех в Международен панаир - Пловдив. Тя откри шестото му издание заедно с генералния директор на Международната организация по лозата и виното Пау Рока.

Вижте повече във видеото:
 
 
Министър Десислава Танева откри АГРА, Винария и Фудтех в Пловдив

Министър Десислава Танева откри АГРА, Винария и Фудтех в Пловдив

Публикувахте от DarikNews.bg Пловдив в Сряда, 19 февруари 2020 г.
След като преряза лентата, министър Танева разгледа експозициите, разположени в шест палати и откритите площи край тях. Тя обърна специално внимание на последните разработки на научни институти от състава на Селскостопанската академия.

DarikNews

Танева опита сушени сливи на един от щандовете и обеща да се върне и да си купи. След това разгледа говедата в селскостопанската изложба, а после пробва от квалитетните вина и колбасите и сирената, както и гурме специалитетите, предлагани на изложбата "Вкусове от Италия".