/ Община Горна Оряховица
Първо огнище на птичи грип установи днес в Раковски Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от агенцията. Оттам уточниха, че Националната референтна лаборатория е потвърдила огнището на  високопатогенна Инфлуенца H5N8 във ферма за патици в града. В момента на регистриране на огнището във фермата се отглеждат 5 830 патици-мюлари от четири възрастови групи.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков за обявяване и предприемане на мерки за контрол на огнището. Предстои патиците да бъдат умъртвени по хуманен начин, а също да бъдат обезвредени всички засегнати и контактни птици във фермата. Целта е да не се допусне разпространяване на заразата.

Първо огнище на птичи грип у нас за годината

Определени са 3-километрова предпазна зона (гр. Раковски) и 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект. Във втората зона влизат села от общините Раковски, Брезово, Калояново и "Марица".

25 ферми за патици с близо 137 хиляди птици има само в трикилометровата зона - в района на Раковски. В 10-километровата зона пък работят 24 ферми с птици - патици и кокошки. В и от тези зони търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца ще се извършва под официален контрол. Забранява се организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици, както и разселването на птици, включително и подновяването на дивечовия запас.

Вземат спешни мерки срещу птичия грип в Асеновград

Последното огнище на заболяването в България беше регистрирано през месец април 2019 година. В страната се надзорът над птицефермите е засилен, посочват от БАБХ.

Припомняме, че със заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 23 януари 2020 година беше обявена повишена епизоотична готовност на всички региони в България за птичи грип.