Чаршия и панаир на занаятите ще привличат хиляди туристи в Пловдив
Чаршия и панаир на занаятите ще привличат хиляди туристи в Пловдив / netinfo

Занаятчийска чаршия и панаир на занаятите да се открият в Пловдив, предлагат от Регионалната занаятчийска камара и Съвета по туризма. Проектите предвиждат да се създаде нов атрактивен туристически маршрут в Стария град. Идеята е, в своеобразни занаятчийски работилници и дюкяни, които пресъздават стила и духа на старите възрожденски къщи, да се представят по привлекателен за туристите начин всички известни занаяти от региона - грънчарство, медникарство, текстил, тъкачество, дърворезба, везба, накити, иконопис, оръжия, изработване на национални носии, музикални инструменти, кошничарство, гайтанджийство, керамика и др.

Проектът, който може да бъде финансиран по програма Джесика, включва и идеята за превръщането на подлеза на Чифте баня в  етнографски комплекс. Откриването на старинна билкови аптека, кафене, баничарница, бръснарница, книжарница и възрожденско дюкянче за чай, кафе, бонбони, цигари и вино, са само част от туристическите атракции.

В седмицата на Великденските празници може да се провежда ежегодно и панаир на занаятите, на който да се канят гости и от близките балкански страни - Турция, Гърция, Македония, Румъния и Черна гора. Съпътстващата програма на панаира предвижда сцена с участие на групи за автентичен фолклор, скечове, възстановка на обичаи, както и представяне на традиционни ястия, домашно произведени сирена,  вина, билки и мед.

Идеята се обсъжда днес и има подкрепата на председателя на общинския съвет арх. Илко Николов. Предстои среща и с областния управител Здравко Димитров, който също е изказал своите адмирации.

Допуска се и публично-частно партньорство при осъществяването на идеята. Откриване на Чаршия на занаятите в Стария град без съмнение ще привлече хиляди туристи в Пловдив.