/ iStock/Getty Images
Камарата на архитектите в Пловдив се обяви срещу назначението на новия главен архитект на града на тепетата Димитър Ахрянов без конкурс. 

Финансист, двама архитекти и бивш шеф на полицията влизат в екипа на кмета на Пловдив

От местната управа обясниха, че Ахрянов, който преди това беше главен архитект на Карлово, е назначен законно на същия пост в Пловдив. Мотивите на администрацията са, че по закон изпълняваната от него длъжност е държавен служител, което не изисква провеждането на конкурс, тъй като преди това в Карлово арх. Ахрянов е спечелил надпреварата за поста и преместването му в града на тепетата е споразумение между управниците на Карлово и Пловдив. 

От камарата на архитектите обаче настояват, че въпреки формалното спазване на закона, за избора на главен архитект на град като Пловдив, с изключително сложна и специфична градоустройствена структура, конкурсът трябва да е задължителен, още повече че градът е един от трите големи на България с административно териториално деление на 6 района, обясни зам-председателят на камарата на архитектите в града на тепетата Петко Костадинов.

Александър Държиков е новият председател на Общинския съвет в Пловдив (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Настояваме за провеждането на конкурс, защото това  е единственият начин, при който -кандидатите за длъжността могат да представят и защитят своите платформи и визии за развитието на Пловдив и да и докажат своя професионален опит. Считаме, че кметът ще прибегне до обявяването на конкурс, дори и на по-късен етап от време“, каза още Костадинов.