Риба куфар
Риба куфар / http://apollon.blog.bg
Чернопера рифова акула е най-новата придобивка на Природнаучния музей в Пловдив, съобщи за Дарик неговият директор Огнян Тодоров. Дивият хищник пристига от далечна Индонезия, като в момента все още е стресиран от пътуването и новото си местообитание, но от днес вече може да бъде видян от посетителите на музея. Цената й, която включва транспортирането и водата, в която е пътувала, е над 1500 лв., уточни Тодоров.

Заедно с акулата, която е доста лакома и се храни добре, което според директора е добър признак, в музея вече има и други екзотични тропически видове – риба-балон, риба-лъв и риба-куфар.

Черонперата акула е дълга около 60 см. и ще порасне още, в зависимост от размера на аквариума. Той е с вместимост 3.5 тона, но Огнян Тодоров каза, че се обмисля закупуването на още по-голям.

Това е първата по рода си толкова голяма акула за българската акваристика.

В края на месеца в Регионалния природонаучен музей ще бъде открита изложба с екзотични папагали, която ще бъде на разположение на посетителите точно един месец. Датата на откриването предстои да бъде уточнена, в момента все още има забрана за внасянето на изложбата заради птичия грип.