/ ThinkStock/Getty Images
В плевенския зоопарк "Кайлъка" през лятото могат да се видят около 160 диви животни и птици от 23 вида. Това съобщи Красимир Коцев - управител на общинската фирма "Акварел", която се грижи за това богатство на природата.

Доброволци почистиха парк „Кайлъка”

Последната придобивка на малката зоологическата градина е птицата ему - подарък от Лайънс клуб "Мизия". Нови поколения отглеждат камерунските кози и муфлоните. Няколко вида папагали радват посетителите.

В парка се грижат за мечок, маймуни и други интересни животни. Полагаме грижи и за 17-годишна лъвица, която остана без партньор, тъй като той почина преди години от старост и от раково заболяване, каза Коцев.

Заради пандемията тази година за посетителите е осигурено еднопосочно движение за разглеждане на екземплярите - от входа към ресторант "Пещерата" до изхода - към тенис кортовете.

Обявяват нова процедура за отдаване под наем на летен театър „Кайлъка” в Плевен

Зоопаркът "Кайлъка" е уникален за България, защото единствен е разположен в защитената местност и част от жилищата на неговите обитатели са в естествени пещери.

Министерството на околната среда и водите му издаде лиценз, валиден до юли 2024 г., който удостоверява годността му за отглеждане на диви животински видове извън естествената им среда, както и за размножаването им при контролирани условия.

Тази плевенска атракция е много живописна, защото опира до високи скали, оградена е от река Тученица, но това не позволява да бъде разширявана. Въпреки малките си размери, тя е притегателно място за разходка през лятото на много млади семейства с деца от Плевен, както и за гости на града.
БТА