Урок по финанси проведоха в офиса на НАП-Плевен
Урок по финанси проведоха в офиса на НАП-Плевен / nap.pleven

Двадесет и шест ученици от 11 клас на Държавната финансова стопанска гимназия „Интелект" гр. Плевен, специалност „Банково дело" посетиха на 11 март 2014 г. офиса на НАП в Плевен. Поводът - провеждане на учебен час с практическа насоченост по дисциплината „Финанси" с преподавател Лариса Недялкова.

Първата част от урока започна в кабинета на и.д. директор на офис на НАП Плевен - Цветомила Потурлиева, където гимназистите бяха запознати с мисията, визията и водещите ценности на приходната администрация, както и с нейните основни приоритети. Главен инспектор по приходите от отдел „Услуги за клиенти" направи интересна презентация на тема „Влез в час с данъците", като запозна младежите с данъчната и осигурителната политика на държавата, необходимостта и ползата от плащането на данъци и осигуровки. Бъдещите икономисти получиха образци на данъчни и осигурителни декларации, брошури и други полезни материали.

Урок по финанси проведоха в офиса на НАППлевен
netinfo

Втората част на урока протече в салона за обслужване на клиенти, където бяха демонстрирани възможностите на системата за управление на опашки. Единадесетокласниците се запознаха с процедурата по прием и обработка на данъчни и осигурителни декларации в реална среда и направиха справки за здравноосигурителния си статус.

Урок по финанси проведоха в офиса на НАППлевен
netinfo

Навършилите пълнолетие получиха своя персонален идентификационен код /ПИК/, с който могат да проверят в сайта на Националната агенция за приходите върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, в кой пенсионен фонд са осигурени, плащанията и задълженията, които имат, както и да получат достъп до други безплатни електронни услуги.

"Формирането на данъчната култура започва от ученическата скамейка" е мотото, под което за пореден път се обединяват приходната и образователната институции. На раздяла гимназистите определиха посещението си в офиса като интересно и ползотворно за обучението им в областта на финансите.