Ученици от НУИП.Пипков гостуваха в Кан по специална покана
Ученици от НУИП.Пипков гостуваха в Кан по специална покана / archiv.DarikNews

Преди дни, перкусионен ансамбъл "Акцент" и ансамбъл "Акордеомания" при НУИ"П.Пипков" - Плевен се завърнаха от Франция.
„Пътуването в Кан и съседните му градове, бе организирано от възпитаничката на плевенската музикална гимназия Венцислава Шойкова - президент на асоциацията „Art Prestige - Cannes". Тя беше основния инициатор, ние да участваме в съвместните концерти с ученици от музикалното училище в Кан". Това каза директорът на НУИ "П.Пипков" - Плевен, Жечка Димитрова, по повод скорошното гостуване на ансамблите във Франция.

При гостуването си във френския град, младите акордеонисти от „Акордеоманиа" с ръководители Ценка Тодорова и Румен Тодоров, имаха невероятния шанс да се срещнат с изявения педагог Люсиен Галианó - баща и учител на световноизвестния Ришар Галианó. В зала „Медиатек" на град Муан-Сарту, те разговаряха и свириха, търсеха допирните точки и разликите между инструментите, използвани в България и Франция.Венцислава Шойкова предстви българските гости по атрактивен начин - облечена с българска национална носия.

Ученици от НУИ"ППипков" гостуваха в Кан по специална покана
netinfo

Перкусионистите от „Акцент" пък работиха съвместно с френски ученици и педагози от Кан и Ница, като за финалната концертна вечер те подготвиха няколко пиеси, сред които: „Clapping music" от Стив Райх, „Втора сила" от Режис Фамелар - преподавател в консерваторията в Ница и фрагменти от музиката към филма „Междузвездни войни", аранжирани специално за проекта от Кристоф Бриан - преподавател в музикалното училище в Кан.

Ученици от НУИ"ППипков" гостуваха в Кан по специална покана
netinfo

В рамките на гостуването в Кан, създателят на "Акцент", Симеон Серафимов проведе първия си международен майсторски клас по тъпан, в който  участие взеха възпитаници на музикалното училище в Кан и Консерваторията в Ница.

Ученици от НУИ"ППипков" гостуваха в Кан по специална покана
netinfo

Неговите възпитаници изпълниха няколко пиеси, с които демонстрираха възможностите на тъпана: „Аритмия" от Константин Костов - Елена Дорошенко в съпровод на Стефка Крумова, „Не се заяждай" от Снежина Христова - Николай Иванов и Християн Христов, „Не ме питай" от Владимир Петров.

Ученици от НУИ"ППипков" гостуваха в Кан по специална покана
netinfo

Целта на проекта - български и френски ученици да се докоснат до „другата" култура, да се изявят на сцена, както и да се осъществи педагогически обмен между преподаватели от двете страни, бе реализирана успешно.
Основният инициатор и организатор на събитието, Венцислава Шойкова е бивша възпитаничка на НУИ"П.Пипков". Тя завършва Средното музикалното училище в Плевен през 1982 година със златен медал и 5 първи награди от национални конкурси, продължава професионалното си развитие във Франция, като специализира „камерна музика" в CNSMD в Париж.
От 25 години живее във Франция и свири с най-престижните оркестри на Париж, Версай, Кан, Ница, Монако, а от 18 години преподава цигулка и камерна музика в музикалното училище в Кан.
С нейното съдействие, музикалното училище и културните институти в Кан - Франция, осигуриха най-голямата зала „Мирамар", всички ударни инструменти и технически съоръжения, за да може възпитаниците на НУИ „П. Пипков" - Плевен, максимално да разкрият своите професионални качества.

"Ще поканим Венцислава Шойкова на поредния патронен разник на училището на 23 ноември 2012. Вероятно тя ще дойде с някои от своите колеги.Желанието й е да свири с камерния оркестър и с „Акцент", както и да представи и свое солово изпълнение", каза директорът на НУИ „П. Пипков" Жечка Димитрова и съобщи новината, че след решение на Настоятелството при НУИ"П.Пипков", вече двама ученика са получили по 1000 лева, осигурени от предсeдателя на училищното настоятелство, г-жа Петя Василева.

Пътуването беше подпомогнато и от програма "Мобилност" на Национален фонд "Култура" и от Община Плевен.

 

Ученици от НУИ"ППипков" гостуваха в Кан по специална покана
netinfo