dialog
dialog / rabotilnica evropa
С изпълнение на химна на Европа – “Ода на радостта“ от Бетовен, което поднесе на цигулка София Иванова – ученичка в трети клас в НУИ“Панайот Пипков“ от класа по цигулка на Елена Николова и съпровод на пиано от Силвия Михова, започна дискусията на тема „Диалог между поколенията - Моята представа за Европа“, която се проведе на 30 май в голямата зала на художествена галерия „Илия Бешков“ - Плевен.

pro
rabotilnica evropa

Това е  девети проект на сдружението по програма „Европа за гражданите”, а „Диалог“ е вторият от тях, на който организацията е координатор.
Гордост за екипа е това, че проектът „Да градим Европа чрез ДИАЛОГ - ДИАЛОГ срещу популизма, расизма и антисемитизма“ (DIALOG) е единственият одобрен за България през 2018 г. по мярка „Европейска памет за миналото“ на програмата, който се изпълнява от неправителствена организация.

dialog
rabotilnica evropa

Партньори са сдружение „Заедно в Европа“, Люнебург, Германия, Австрийско общество за детска философия, Грац, Австрия и Eдукомарт, Атина, Гърция. Продължителността на проекта e от 1 септември 2018 г. до 30 ноември 2019 г.

pro
rabotilnica evropa

Проект "Диалог" иска да поведе междукултурен диалог. В тази връзка със съвременници на революцията от 60-те години на миналия век, на Промяната от 1981 година в Гърция и тази от 1989-а, която промени цяла Източна Европа, се проведоха интервюта на тема история, при които бяха създадени видеобиографии на граждани, преживели тези важни събития. Младежи от пет плевенски училища и гимназии: ПГРТО, ПГЕХТ, СУ „Иван Вазов”, ДФСГ „Интелект” и СУ „Яворов” проведоха разговорите под ръководството на своите преподаватели: Искра Иванова, Цветелина Карлукова, Горан Делиев, Даринка Петрова и Галя Петрова.

pro
rabotilnica evropa

Те се срещнаха с известни личности - творци, общественици, бизнесмени и изявени професионалисти като актрисата Мариета Калъпова, творците Маша и Кирил Мескин, Диян Павлов - Джими, Антония Караиванова, Валентин Асенов - Хъкъла, фотографа Георги Великов - Чарли, обществениците Валя Минкова и Георги Панталеев, почетния гражданин и бивш кмет на Плевен, Андрей Романов, почетния гражданин на Плевен, писателя Пелин Пелинов, хирурга доц. д-р Сергей Илиев, педагога и поетеса Нина Чилянска, бизнесмена Станчо Тотов.

dialog
rabotilnica evropa

Специален гост на плевенските младежи беше музикантът Васко Кръпката, а някои от видеоинтервютата вече са достъпни в страницата на проекта: http://makedialog.eu/bg/.

pro
rabotilnica evropa

Историята на нацисткия режим и изключването по това време на автори, представители на т.нар. „упадъчно“ или „дегенеративно“ изкуство бяха тема за разговор в дискусията този четвъртък.
Младите хора бяха поканени да участват в конкурс за рисунка, фотография и фотоколаж, като създадат художествени творби под мотото „Моята представа за Европа“.

dialog
rabotilnica evropa

В съприкосновението с тази конфликтна/емоционална област между „тогава“ и „сега“, се пораждат визии за една свободна и отворена Европа, без ограничение на въображението. Творбите на младите европейци са изложени в ХГ „Илия Бешков“.

pro
rabotilnica evropa

Всичко чуто, преживяно и сътворено беше фон и импулс за подиумната дискусия на тема „Диалог между поколенията - МОЯТА ПРЕДСТАВА ЗА ЕВРОПА“, която се проведе този четвъртък, от 14:30 до 16:00 часа в голямата зала на художествена галерия „Илия Бешков“ - Плевен.

dialog
rabotilnica evropa

Специални гости бяха някои от „героите“ на видеобиографиите.
В събитието участва и представителят на Националния център за контакт по програма „Европа за гражданите“ Михаела Манолова, която сподели за Дарик, че за популяризирането на опита на българските бенефициенти по проекта е създадена специална брошура:
"Брошурата включва всички проекти, които се реализират от Сдружение "Учебна работилница Европа" и Проект "Диалог" е част от стартиращата през 2019-та г. кампания "Време за вдъхновяващи истории", в която е създаден специален блог за всичките успешни 11 проекта за 2018-та година. В този блог събираме всичката информация от дейностите по проектите, които целят да се достигне до по-голяма публичност".

dialog
rabotilnica evropa

Пенка Спасова, която е представител на Сдружение „Учебна работилница – Европа“ за Плевен каза за Дарик:
"Горда съм, че в тези проекти включваме изключително много млади хора, както и много хора от различни генерации и поколения, защото това е смисъла на програмата "Европа за гражданите" - да се включат много граждани от всички поколения. Във всеки от проектите ни имаме вече минимум 1000 участници. Търсени сме, защото темите ни са интересни и се радвам, че можем да продължим да работим в тази посока".

dialog
rabotilnica evropa
 

Събитието завърши с награждаване на отличените в конкурса за рисунка и колаж.
Дейностите по проекта ще приключат през ноември тази година с международно изложение в Градския музей на Йена за 30-годишнината от падането на Берлинската стена. По време на дискусиите и дейностите се събират предложения и конкретни текстове за изявление, което накрая ще бъде връчено на членовете на новоизбрания Парламент на ЕС.

dialog
rabotilnica evropa

pro
rabotilnica evropa

pro
rabotilnica evropa