/ dariknews.archive

Пред медиите в Плевен, председателят на ПП АБВ Румен Петков поиска главният прокурор да се произнесе по случаите със сочени в злоупотреба кметове на Стрелча, Червен бряг и Асеновград.

Спецпрокуратурата повдигна обвинение за длъжностно престъпление на кмета на Червен бряг

„В Асеновград са снети обвиненията срещу кмета, главният прокурор ще потърси ли отговорност на прокурорите и полицаите, които са злоупотребили с властта си и унижиха  хората. В Стрелча - 20 служители на Икономическа полиция търсят 17 листа хартия, една стотинка щета няма за бюджета, но общината остава девет часа блокирана. В Червен бряг - една стотинка нанесена щета няма на общината, но разкарваме служители в полицейски коли, които даже не са обвиняеми“.

Румен Петков нарече брутална и унизителна полицейската акция по извеждането на петима души от сградата на Общината и откарването им със специализиран бус в полицейското управление на Червен бряг, което се намира буквално на метри от сградата на общината. В полицията пък им било обяснено, че ги разпитват в качеството им на свидетели.

Кметът на Червен бряг: Нямам никакви притеснения, нека проверяващите си свършат работата

„Ако съм на мястото на тези пет човека, ще съдя държавата за унижението, за накърненото човешко достойнство. Друг е въпросът, че държавата трябва да осъди полицая и следователя, които са разпоредили тези действия”, категоричен беше Петков.

"Всичко това създава усещане не за неравнопоставеност, а за зависимост на прокуратурата", добави той, като изрази готовност за съдействие за защита на човешкото достойнство на потърпевшите от демонстративните акции.