/ dariknews.archive
„Нямам никакви притеснения. Става въпрос за процедура по „Топъл обяд“ от преди година и половина. Не знам защо се проверява точно сега, но специализираните органи си вършат работата. По-скоро се учудвам, че повод за жалбата е една процедура от толкова дълго време и се проверява точно сега, тъй като оставам с убеждение, че не се проверява по същество това, което е в съдебен спор за фирмите, които са се класирали за „Топъл обяд“ а процедура, която е от преди това.

След арестите в Червен Бряг: Прокуратурата решава колко човека ще обвини

Пак казвам - нямам никакви притеснения и нека проверяващите органи си свършат работата. Всичко премина нормално, органите си вършат работата. Преди повече от два часа и половина подписах протоколите и ме пуснаха и в момента съм на работното си място.

В рамките на шегата ще кажа, че всички опити на някои хора да се отърват предсрочно от мен са обречени на неуспех и ще трябва да изчакат края на мандата“. Това каза за Дарик кметът на Червен бряг инж. Данаил Вълов, който беше привлечен на разпит от Специализираната прокуратура тази сутрин, заедно с още петима служители на общината.

Инженер Вълов каза още, че в момента продължават разпитите на другите петима служители от общината, които са били в Комисията за провеждането на спорната процедура. В 6:30 часа на 20-ти март в сградата на Община Червен бряг са пристигнали екипи на „Жандармерия“ и „Специализирана прокуратура“ като при влизане в сградата, служителите е трябвало да се легитимират.

Спецпрокуратурата разследва кмета на Червен бряг (СНИМКИ)

Действията са предприети по разследване в рамките на образувано досъдебно производство срещу Данаил Вълов, кмет на град Червен бряг. Оперативно-издирвателната работа е възложена на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Наказателното производство е започнало по материали, изпратени от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и след журналистическо разследване на „Господари на ефира“, излъчено на 7 май 2018 г.

4 brjag
dariknews.archive

От Специализираната прокуратура информираха, че е установено е, че Данаил Вълов е нарушил задълженията си като длъжностно лице, и като възложител на обществени поръчки по програмата „Топъл обяд“, финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане“ и съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица. Стойността на програмата е 229 106, 22 лв. с ДДС.

Секретарят на Община Червен бряг Николай Недков обясни пред журналисти:

„Представители на Прокуратурата поискаха определен набор от документи, който им беше осигурен срещу протокол. Беше направен и обиск на някои кабинети в присъствието на поемни лица. Всичко беше нормално, но повече от това не мога да ви кажа.

Проблемът с „Топъл обяд“ се коментира от 2017-та година и се преекспонира. Резултатите от проверките, които се правеха на място с протоколи от ръководещия орган са при нас, но не бяха поискани. Налице са и проверките, които се правят ежеседмично от нашите представители.

„Има забележки, както по всички проекти, но те се отстраняват и съвместно с проверяващия орган - през 2018-та и сега в началото на 2019-та година са правени внезапни съвместни проверки на водещия орган и с наши представители. Няма констатации, които да ни притесняват“, каза още секретарят на Община Червен бряг Николай Недков.

4 brjag
dariknews.archive


Заради проверката от Спецпрокуратурата, е бил отложен конкурс за директори на детски градини в Община Червен бряг.