/ ThinkStock/Getty Images
До утре прокуратурата ще реши колко човека ще обвини след арестите в Червен Бряг. До момента са арестувани петима от администрацията на общината и кметът на града Данаил Вълов, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев и уточни, че сигналът в прокуратурата е отпреди година.

Една от линиите на разследването е за сключената обществената поръчка по програмата "Топъл обяд".
 
Разследването отнело няколко месеца, за да се проверят всички твърдения в сигнала до разследващите. АДФИ също са проверявали данните.

Спецпрокуратурата разследва кмета на Червен бряг (СНИМКИ)
 
Такива схеми за източване на пари през обществени поръчки не виждали за първи път в прокуратурата, стана ясно от думите на Гешев. Ситуацията била същата като с ТЕЛК-овете. Пари има, изтичат отвсякъде и се краде много, категоричен беше Гешев.
 
Масово кметове нарушавали законодателството по отношение на обществените поръчки и това не било в интерес нито на хората, нито на общините, обясни той.
 
Време е кметовете да си "ъпдейтнат ситуацията", защото тези дела вече не са в местната прокуратура, а в специализираната, каза Гешев.
 
„В малкия град всички се познават или са учили заедно. И е логично защо по линия разследване на кметове не е имало резултат до момента“, добави той.
БТА