Румен Гечев: Удар в десятката ще бъде свързването на земеделието с преработвателната промишленост
Румен Гечев: Удар в десятката ще бъде свързването на земеделието с преработвателната промишленост / dariknews.archive

„Нашето послание е, че най-добрата социална политика е инвестиционната политика и няма по-добър начин да се решат проблемите на хората - техните доходи и стандарт на живот от това, да се създават нови работни места", каза водачът на листата на БСП за 15-ти МИР - Плевен Румен Гечев пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен.

Той подчерта, че отдавна е ясен извода, направен от експерти-икономисти и анализатори, че за ускоряване на растежа на българската икономика, която в момента "пълзи по дъното на растежа", България има нужда от реализацията на големи инвестиционни проекти.

„Интересите на Плевен и държавата съвпадат тук по отношение на проектите „Белене", проекта „Южен поток", магистрала „Хемус" и нещо, което е много характерно за нашия край - обвързването на земеделието с преработващата промишленост.
Кооперации, земедалци и кооператори споделиха, че един от основните проблеми на земеделието е обвързването на земеделското производство с преработвателната промишленост - нещо, с което се славеше Плевен преди време".

Румен Гечев припомни времето, когато в консервните комбинати се работеше на три смени, едва смогвайки да се задоволи търсенето на родната продукция.
В този смисъл Румен Гечев нарече идеята за свързване на земеделието с хранителната и преработвателна проишленост "удар в десятката".

Експертът в енергийните проекти Румен Овчаров коментира шансовете за реализация на по-мащабните проекти като АЕЦ"Белене" и Южен поток" от гледна точка на икономически и инженерен анализ.

„Ако бяхме държава, която защитава националните си интереси, нещата щяха да изглеждат много по-прости и лесни, както и ако имахме политици, които да имат самочувствието и силата да застанат срещу някои от големите братя", каза той.

Според Овчаров, проектът "Белене" може да бъде възстановен за три месеца. "Казвам ви го и поемам отговорността. Има инвеститори, нещата с руснаците могат много бързо да бъдат урегулирани. Въпрос на държавна политика", категоричен е той.

Румен Гечев добави, че според експерти, около 7 години ще са необходими на Уестингхаус за реактора в Козлодуй, докато в Белене за седмици може да се възстанови работата по доизграждането на централата, която е в много напреднала фаза.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!