/ iStock/Getty Images
Регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Плевен утре отбелязва 65-годишнината си с Ден на отворени врати. Това съобщи за БТА директорът й Аня Михова.

Двуезичен спектакъл за четенето и забавлението представя Регионалната библиотека в Плевен

Най-голямото книгохранилище в региона е основано през 1954 г. Библиотеката е инициатор за въвеждане за първи път в страната на много дейности - първа открива свободен достъп до книжните фондове, поставя начало на диференцирано обслужване на читателите и специален Кабинет за техническа литература и библиографска информация.

Също за първи път в страната открива Център за техническа информация, както и първите летни читални у нас. За първи път екипът й въвежда нов вид информация - фактографска, базирана на Фактографска картотека.

След това открива читалня за чуждоезиково обучение и автоматизира библиотечните процеси. От юни 2007 г . е започнала дигитализация на грамофонни плочи.

Георг Спартански: 24 май е принос в световната история и културната съкровищница-трябва да сме горди!

Строежът на новата сграда на библиотеката е започнал през 1980 г., но едва през 2007 г. е завършена техническата му експлоатация - отоплителна инсталация, климатизация и вентилация.

На 19 май 2009 г. екипът на библиотеката за първи път приема гостуване на министър на културата - Стефан Данаилов. На 14 януари 2010 г. въвежда в експлоатация единствена в Източна Европа италианска машина за почистване на книги.

"Новопостроената сграда на плевенската библиотека, която е сред най-представителните по рода си извън столицата, е открита официално на 15 май 2010 г. от премиера Бойко Борисов", припомни Михова.

Денят на отворените врати утре започва от 10:00 часа.
БТА