/ president.bg
Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България, и за ЕС, затова се надявам и нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва. Двамата ще направят преглед на двустранните ни отношения, които и по думите на Медведев трябва да бъдат придвижени на друго ниво.
president.bg
Българският държавен глава подчерта изключителната важност на възстановяването на диалога между двете страни на най-високо равнище, защото, според него, той е бил прекъснат от много години.

Радев: Покупката на допълнителни изтребители от Русия е невъзможна

„Нашите две държави имат едно огромно предимство - че нашите отношения не се базират само и единствено на икономически интерес. Свързани са с дълбоки исторически, духовни и културни връзки. Русия винаги е била важен търговско-икономически партньор.

Стокообмен от 3,6 млрд. евро за изминалата година е добро число, но е далеч от предишните ни резултати и от нашите възможности“, отбеляза президентът Румен Радев.
Макаров: До края на годината Путин ще посети България

Той изрази надежда правителствата на двете страни да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море. „В течение сте, че имаме възобновяване на проекта за АЕЦ "Белене" като тема за дискусии и решения в българското правителство и в парламента, ще бъдете запознати с хода на тези дейности, понеже това съживяване на проекта предполага и руско участие“, добави Румен Радев.