/ netinfo
Днес във Велико Търново гостува руският посланик Негово превъзходителство Анатолий Макаров. Той бе на посещение в старата столица за церемонията по посрещане на копие на Самарското знаме. Историческата реликва гостува в старата столица по повод 140-годишнината от Освобождението на България, която отбелязваме на 3-ти март.

Негово превъзходителство бАнатолий Макаров
netinfo


Преди официалната церемония, Макаров даде брифинг пред търновските журналисти. Той отбеляза, че е щастлив да е в България и е приел поканата на българските власти с голямо удоволствие.

„Днес имаме няколко различни мероприятия и срещи и като посланик смятам, че е мой дълг да присъствам на тържествата тук във Велико Търново. Ние имаме обща история и общ език, изповядваме една религия, пишем на кирилицата на Кирил и Методий – затова винаги трябва да сме заедно и да вървим заедно напред. Имаме толкова много общи неща, че ни очаква много светло бъдеще”, отбеляза Н. пр. Макаров.

Той заяви, че през миналата година 600 хиляди туристи от Русия са посетили България и тази бройка постоянно расте. „За руснаците е много лесно да разбират българската култура, да четат езика и се чувстват добре тук. Като посланик мога да кажа, че никога не съм чувствал толкова добре извън Русия, колкото тук в България, а съм работил в много комфортни условия”, каза посланикът.
 
Н. пр. Макаров бе категоричен, че за националните чествания в България за 140-годишнината от Освободителната война ще има солидно руско присъствие. „На 2 март в България ще пристигне руският патриарх Кирил по покана на българския патриарх Неофит, ще има посещение на парламентската делегация по покана на НС, ще дойдат представители на Руското военно-историческо дружество и на Руското историческо дружество.

Има официална покана от страна на президента на Република България Румен Радев към руския президент Владимир Путин.
Поканата беше направена още през лятото и важи за цялата юбилейна година, когато се отбелязва годишнина от Руско-турската освободителна война. След изборите, които има в Русия на 18 март, ще бъде съгласувана дата за това посещение.

Смятам, че визитата ще се състои. Сега е точното време за посещение на руския президент, тъй като последното му посещение беше през януари 2008 година – това са повече от 10 години”, каза Макаров.
 
Руският посланик коментира и изказването на българския премиер Бойко Борисов за руския президент Владимир Путин, че в живота си човек не може да избира 2 неща – родителите си и руския президент.

„Смятам, че това беше политическа шега. Бойко Борисов много пъти показа, че иска да направи българо-руските отношения по интензивни. Не мисля, че има някакви проблеми за развитието на нашите връзки. Българският премиер много пъти е казвал, че иска между България и Русия да има взаимоизгодни отношения в сферата на енергетиката”, каза Н. пр. Макаров.
 
Посланикът отбеляза, че по негова информация състоянието на местните паметници е добро, но този въпрос ще бъде обсъден с местните власти. „Всички паметници ще бъдат възстановени – няма съменение. Това е общата история на България и Русия, скрепена с кръвта от братските ни народи”, заяви посланикът.