Велико Търново посрещна Самарското знаме
Велико Търново посрещна Самарското знаме / netinfo

Велико Търново посрещна Самарско знаме на Българското опълчение. Копие на реликвата гостува в старата столица само за седмица и е част от изложбатаТърново, Освобождението и възкресението на България”, която подготви областният всекидневник „Янтра ДНЕС”.

Флагът бе посрещнат с военен ритуал пред сградата на музейВъзраждане и Учредително събраниеднес в 11.00 часа, а след това там бе открита и експозицията. Специален гост на събитието бе посланикът на Руската федерация в България Негово превъзходителство Анатолий Макаров.

Велико Търново посрещна Самарското знаме
netinfo

Велико Търново посрещна Самарското знаме
netinfo

Велико Търново посрещна Самарското знаме
netinfo

Оранизаторите припомниха, че Самарското знаме е предоставно от Регионалният исторически музей в Стара Загора, а в изложбата са показани още две светинибайрякът на Горнооряховските въстаници, който е предоставен от музея в железничарския град и знаметоплакет, с което търновци посрещат главнокомандващия на руската армия ген. Николай Николаевич на 25 юни 1877 г.

Велико Търново посрещна Самарското знаме
netinfo


За да могат повече търновци да видят националната реликва, днес музейВъзраждане и Учредително събраниеще посреща посетители безплатно, а всички те ще могат да видят и други интересни артефактиснимки, оръжия, оригинални униформи на български опълченци и руски воини, които се съхраняват във фондовете на РИМ в старата столица.

На официалното събитие, освен руският посланик, присъстваха областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, кметът на града инж. Даниел Панов, народни представители, председателят на ОбС-Велико Търново Венцислав Спирдонов, ректорите на двата университета в града – проф. Христо Бонджолов и бриг. ген. Пламен Богданов, собственикът и редакторът на областния всекидневник, общественици, ученици, граждани и журналисти.

Велико Търново посрещна Самарското знаме
netinfo

 „Това е една национална реликва, един национален символ, който ясно ни припомня какво е да си българин и защо трябва да се гордеем с нашия славен народ“, заяви кметът инж. Панов и припомни, че реликвата е тясно свързана със старата столица, тъй като тя е осветена от свещеник от село Дичин.

"Самарското знаме ни припомня един от фактите, с които трябва да се гордее всеки един българин – страната ни няма пленено бойно знаме в битка през цялата си история. Гостуването на Знамето ни връща към едно от най-големите събития в цялата българска история – Освобождението от османско иго.

Славната светиня се прочува в битката при Стара Загора, когато въпреки, че знаменосците загиват, знамето е спасено. Благодаря на организаторите за чудесната инициатива – „Търново, Освобождението и Възкресението на България“, посветена на 140 годишнината от Руско-Турската война и Българското освобождение.

Подобни форуми  като днешния са особено важни за всички българи и най-вече за младите хора. Ние трябва да помним и да се учим от историята, да познаваме събитията в миналото и важните личности, да ги почитаме“, каза още кметът.

Велико Търново посрещна Самарското знаме
netinfo

Слово и благодарности произнесе и Негово превъзходителство Анатолий Макаров, който бе официален гост на събитието. Той също заяви, че за него е чест да присъства на днешните тържествени мероприятия в града, където преди 140 години е изкована основата на българската държавност.

„Особено приятно е, че ние отбелязваме този исторически важен момент на толкова значимо място – в уникалния не само за старата столица, но и за цялата страна Музей. Тъкмо между тези стени работи Учредителното събрание и се създава първата Конституция.

Тъкмо тук руските юристи и дипломати споделят своите опит и знания, за да може България да стане свободна, здрава и независима държава. Но това е само една от множеството страници във величествената книга, наричана Освободжение. Преди това беше подвигът на руската армия и българските опълченци, които със своя живот прокарват пътят към свободата на българския народ“, отбеляза Негово превъзходителство Анатолий Макаров.

Велико Търново посрещна Самарското знаме
netinfo

Събитията се провеждат с подкрепата на Община Велико Търново, Национален военен университетВасил Левски”,  Регионален исторически музей и клубТрадиция”.