/ БТА
В Плевен приключи повторният оглед и броенето на бюлетини от изборите за общински съветници, провели се на 29 октомври миналата година.

За това съобщават от общинската администрация, където бе предоставена Актовата зала за извършване на броенето.

Припомняме, че казусът за повторно преброяване възникна в края на миналата година след местните избори, когато в едно дело бяха обединени 19 жалби срещу Решение 226-МИ от 30 октомври 2023 г. на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Плевен.

Започна повторно преброяване на недействителните бюлетини от избора за съветници в Плевен (СНИМКИ)

С него са обявени поименният състав на Общинския съвет и броят на преференциите на всеки един от кандидатите, участвали в изборите. 

По първото дело срещу решението на ОИК-Плевен бе разпоредено преброяване и оглед само на недействителните бюлетини. Решението на Административния съд в Плевен потвърди това на ОИК.

То бе обжалвано пред Върховния административен съд, който го върна за ново разглеждане от друг състав на плевенския административен съд. Той разпореди оглед и повторно преброяване на бюлетините от всички 168 секционни избирателни комисии от избора за общински съветници. 

При повторния оглед на бюлетините бяха ангажирани три вещи лица, които трябва да изготвят съдебнотехническа експертиза. Процесът по преброяването започна на 10 април в
Актовата зала на Община Плевен.

Поради ангажименти на вещите лица обаче броенето бе преустановено за известен период от време и подновено на 20 май. Ново заседание по делото в Административен съд в Плевен е насрочено за 14 юни.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елина Кюркчиева, БТА