p4elari
p4elari / archive
Плевенските пчелари проведоха традиционната съботна среща, на която канят различни лектори и специалисти в бранша, за да споделят опит и да натрупат нови знания за предстоящия сезон. В Дома на пчеларя тази събота гост беше Румен Милев – председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на пчелни продукти в България.

p4elari
archive

В залата присъстваха близо сто пчелари от Централна Северна България, които имаха възможност да се запознаят със статистическите данни, свързани с търговията на мед, конкуренцията на големите производители и присъствието им на българския пазар, както и законодателни нормативи, важни за бранша.

p4elari
archive

По думите на лектора, 2018 година не е била добра за българското пчеларство. Причините са неблагоприятните климатични условия и промяната на пазарната ситуация за продажба на пчелен мед и пчелни продукти в световен мащаб в негативна посока. За съжаление цените на европейския пазар за българския пчелен мед са с по-ниски нива, при занижено търсене за сметка на внос от Украйна, Индия, Китай, и това очертава 2019-та като една тежка година.
Пазарът от началото на годината се извършва при слаби продажби и слаб износ, но това в бранша е нормално, тъй като Европа е насочила вниманието си към покупки от Южна Америка.

p4elari
archive

В България пряката финансова подкрепа за пчеларите е недостатъчна – категоричен е Румен Милев. Той добави, че взаимоотношенията между ръководената от него Асоциация и плевенския Областен пчеларски съюз са традиционни и много плодотворни. Милев определи Пчеларското изложение в Плевен като едно от най-значителните в бранша и каза, че то е номер едно в България, въпреки, че има вече такива форуми в Добрич, Пловдив и в други градове.
Лекторът отговори на многото въпроси, поставени от присъстващите пчелари и им пожела успех в тяхната нелека задача да отглеждат и опазват пчелните семейства и да произвеждат качествен мед.