/ dariknews.archive
По повод отбелязването на 70 години от създаването на Трудово-възпитателното общежитие на остров Персин край Белене, на 26-ти април в крайдунавския град ще се проведе Научна конференция под мотото „Белене - енегрия на бъдещето“.

paolo kortezi
dariknews.archive

За това информира отец Паоло Кортези, който е председател на Културен център „Евгени Босилков и енорист на католическата общност в Белене. „Според мен истинската енергия, която работи в Белене и е позитивна за целия български народ, е енергията на невинните хора, енергията от кръвта на мъчениците и затова е „Енергия за бъдеще“, каза отец Паоло.

Той уточни, че темата на Научната конференция ще бъде „70 години от създаването на ТВО-Белене. От място за страдание до място за памет“. Конференцията ще се проведе в Културния център „Евгени Босилков“ в Белене от 10:30 до 16:00 часа на 26-ти април, когато православните християни в българия ще отбележат Разпети петък.

Участници в конференцията ще бъдат Борислав Скочев, който е автор на книгата „Концлагерът „Белене“ 1949-1987“, д-р Момчил Методиев, д-р Ана Лулева, доц. д-р Даниела
Колева, както и Луиза Славкова - изпълнителен директор на SOFIA PLATFORM.

Представят книгата "Концлагерът "Белене" 1949-1987" от Борислав Скочев

След края на конферернцията, от 16:30 часа ще се състоят молитва и поднасяне на цветя до Пети обект на Трудово-възпитателно общежитие-Белене. Отец Паоло Кортези изрази съжаление, че обещаният преди 5 години Парк - мемориал в памет на жертвите в концлагера в Белене, не е осъществен. „Извинявам се, защото не можахме попради различни причини. Дано скоро да имаме това място за памет на европейско ниво“, каза той.

Отец Паоло подчерта, че най-голямата католическа общност в Северна България е в Белене и повече от 200 са поклонниците, които ще отидат в София за посрещането на папа Франциск при посещението му през месец май. "Това е важно за цяла България. Този световен духовен ръководител носи една много силна енергия за помирение. 

Там, където има конфликти, папата работи за разрешаването им. Папата идва и като духовен ръководител и с идеята да се съберат заедно всички християни", каза още Кортези.