/ Община Плевен
„Лятно кино в парка” организира Община Плевен със съдействието на Руския културно-информационен център в София. От 19 до 22 юни в парка на Регионалния исторически музей ще се прожектират 4 съвременни руски филма.

Община Плевен

Киномаратонът започва с „Две жени”, коопродукция на Русия, Франция, Латвия и Великобритания на режисьорката Вера Глаголева. Филмът е екранизация по пиесата „Месец на село” на големия руски писател Иван Тургенев. 

Страст, любов, ревност и предателство - това са само част от емоциите, които предлага филмът. В четвъртък, 20 юни, ще видим култова лента за Втората световна война – „Белият тигър” на световноизвестния руски режисьор Карен Шахназаров. Филмът е носител на множество международни филмови награди и номинация за „Оскар” през 2012 г. 

Пътуващият фестивал "Филмирай!" пристига в Плевен

На 21 юни е ред отново на темата за Втората световна война - „Битката за Севастопол” на режисьора Сергей Мокрицкий. Той представя реалната история на легендарната жена снайперист Людмила Павличенко.

Последната вечер е за известно още от 1972 година заглавие - „А утрините тук са тихи”. Филмът, който предстои, е със същото име, но произведен през 2015 г. с режисьор Ренат Давлетьяров.

Действието се развива през м. май 1942 г. в разгара на Великата отечествена война. Всички прожекции са от 21:00 часа в парка на Регионалния исторически музей и са безплатни.

При лошо време - от 19.00 часа в зала „Катя Попова”.