Дълъг дневен ред и решаване на важни въпроси чакат общинските съветници в Плевен
Дълъг дневен ред и решаване на важни въпроси чакат общинските съветници в Плевен / netinfo

53 са точките в предварителния дневен ред, по които предстои да гласуват на предстоящата на 25 юни сесия на Общински съвет Плевен. Не са малко предложенията за продажба на недвижими имоти, частна общинска собственост. Съветниците ще гласуват отпускането на парична помощ на пострадало от пожар семейство в Радишево, предстоят и предложения за промени в някои от наредбите.

За трети път в дневния ред е и гласуването на новата Наредба №23 за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Плевен. Старейшините ще избират и управители на Денталния център, на Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина, както и на "Тролейбусен транспорт" ЕООД Плевен. Търговските дружества с общинско участие ще трябва и да представят по-подробен годишен отчет и баланс за миналата година, точката беше заложена и на предишни заседания, но беше отложена с мотив, че тогава бяха записани само крайните суми без подробностите за приходи и разходи на дружествата.

Под номер 25 и 26 в дневния ред е записано предложение относно приемане на оценка на 100% от дяловете съответно на "Дезина" ЕООД и на "Обредни дейности" Плевен с открита процедура по приватизация и вземане на решение за продажба. Крайната оценка на 100% от дяловете на "Дезина" е 277 300 лв., а на "Обредни дейности" - 255 200 лв. Предложението е да се промени метода на приватизация и за двете дружества от публично оповестен конкурс на публичен търг с явно наддаване като задължение на купувача е да запази основния предмет на дейност за срок от 3 години, да поддържа средносписъчния състав на персонала и да не допуска ликвидация, несъстоятелност или преобразуване на дружествата за тези три години.

Друга от точките, която предизвиква интерес, е тази за удължаване срока за завършване на ликвидацията на "Жилфонд" ЕООД Плевен. Този срок веднъж вече е удължаван до 30 юни тази година, а с настоящето предложение се иска още едно удължаване с 6 месеца. Причината е, че в момента текат 26 изпълнителни дела, по които се извършва цялостно проучване на имуществота на длъжниците на "Жилфонд". От месец март се извършва и данъчна ревизия, която продължава и в момента. Предстои ревизия от НОИ, както и подготовка за предаване на документи на Община Плевен. Това са мотивите за исканото удължаване на ликвидацията до 31 декември тази година.

Плевенските старейшини ще решват и за предоставяне безвъзмездно за управление на Регионалното представителство на Държавната агенция за младежта и спорта на част от имот за офис. До сега служителите на ДАМС в Плевен ползваха помещение в административната сграда на Областна администрация, но то вече е собственост на църковното настоятелство при храм "Св. Николай".

Още едно предложение, което вече разбуни духовете, най-вече на родителите на деца с увреждания, ще гласуват общинските съветници в Плевен. То е да бъде закрит Дневния център за деца и младежи с физически и интелектуални затруднения в Плевен и на негово място да функционира Дневен център за възрастни хора с увреждания. В мотивите е записано: "Отчитайки потребностите от тези услуги считаме, че и двете са необходими, но изискванията към материалната база практически позволяват разкриването само на една услуга. Предлагаме това да бъде социалната услуга Дневен център за възрастни хора с увреждания. Мотивът ни е, че броят на възрастните хора с увреждания, желаещи да ползват услугата, е значително по-голям и устойчив във времето от броя на децата с увреждания, при които се наблюдава голяма динамика".

Общинският съветник Ивайло Атанасов е внесъл предложение да се създаде временна комисия по въпросите на обществения ред, която ще работи в пролетно-летния период. Причината е, че са се увеличили сигналите и жалбите на граждани за грубо погазване разпоредбите на Наредба № 1 - т.е. нараснал е броя на сигналите, че определени увеселителни заведения вдигат повече от допустимия шум и то в часове, които са предназначени за отдих. Предложението е да се създаде комисия с председател и четирима членове, които на принципа на случаен избор в произволни дни да установяват спазват ли се нормите в наредбата, като за проверките се привлекат външни лица като експерти и консултанти.

Предпоследната точка в дългия дневен ред е за питане от страна на общинския съветник Емил Илиев. Той е получил сигнали от плевенчани, живеещи в района на бившия "Тютюнев комбинат" в града, според които на строителната площадка се работи денонощно и се пречи на нормалните условия на труд и отдих на хората там. Емил Илиев пита градоначалника Зеленогорски как и с какви указания Община Плевен е издала разрешението за строеж на големия търговски обект и какво ще се направи, за да не се допуска шум през нощните часове.