/ iStock/Getty Images
Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник е изправена пред сериозен проблем във връзка с недостиг на медицински персонал, съобщиха от Областната администрация.

Част от екипа е заразен с COVID -19. Затова е алармирал д-р Красимир Матеев, представител на Регионалната здравна инспекция, на Оперативния щаб за превенция и предотвратяване разпространението на вируса. СБАЛББ е първото здравно заведение в Перник, което започна да приема пациенти с коронавирус.

От началото на пандемията досега в него се лекуват жители на региона с COVID. В момента 24 души, заразени с вируса, са настанени в болницата. Д-р Матеев е апелирал за помощ и съдействие от здравните заведения и медицинските центрове на територията на областта, които да се включат в дежурства, за да може СБАЛББ да продължи да работи.

"Трябва да подсигурим лекари и медицински сестри за дежурства до края на годината. Тогава изтича карантинния период на медицинския персонал, който ще може да се върне на работа. Към момента в кампанията се е включил един общопрактикуващ лекар. Надявам се да се отзоват още колеги", е споделил д-р Матеев.

В момента в РЗИ работят и по оформянето на специализираните имунизационни кабинети. Необходимо е да бъде доставен фризер, който е с температурен режим минус 70 градуса, за съхранение на ваксините. Подготвят се и специализирани имунизационни екипи към болниците и медицинските центрове.
БТА