/ Живка Тодорова
Изгорели са над 1000 декара сухи треви и храсти
Заради необичайно сухото и топло за сезона време и поради човешка небрежност при боравене с огън на открито на 22 януари в Монтанско са горели 20 пожара, повечето от които в сухи треви на различни места в региона, съобщиха от полицията.

7 екипа на пожарната са гасили нов пожар в Стара планина над Чипровци

Изгорели са над 1000 декара сухи треви и храсти.
Най-големият пожар е бил в подножието на Стара планина край село Слатина в община Берковица, където са изгорели 700 декара. Край село Буковец в община Брусарци са изгорели 150 декара, край село Доктор Йосифово в община Монтана - 60 декара и т.н. На няколко места в Монтана и Лом са горели контейнери за отпадъци и сметища. Освен огнеборците от пожарната, в гасенето на пожарите са участвали и доброволни формирования към общини от региона.

Пожарът над Чипровци е обхванал над 40 000 декара (ВИДЕО)

В Монтанско от половин година валежите са синволични, земята е суха и покрита с множество сухи треви. Заради това от полицията призовават гражданите да не палят огън на открито, ако това не се налага и да не оставят огън без надзор.

Пожарите в полето ангажират много сили и средства на противопожарните команди, замърсяват въздуха и нанасят щети на природата.