Директорът на ГД "ПБЗН" главен комисар Николай Николов посети днес град Чипровци и се запозна на място с действията на пожарникари, горски служители и доброволци от Монтанско по гасенето на пожара над Чипровци, предава БТА.

Пламна голям пожар над Чипровци (ВИДЕО)

Николов заяви, че пожарът гори на площ от над 40 000 декара, като 1/3 от тях са в българската част на Стара планина, а останалите в сръбската. Пожарът е най-големият у нас по обхванати територии и към момента е най-големият на Балканския полуостров и в Европа. За щастие, той е обхванал повече треви, храсти и планински пасища, а не горски масиви, обяви Николов.

Трети ден български военни се борят с големите горски пожари в Рила (СНИМКИ)

В гасенето на огъня са ангажирани 150 души от българска страна и около 200 от сръбска. Пожарът е локализиран и се надявам до утре да бъде потушен, но все още има две опасни огнища, обяви главен комисар Николов.

Той благодари на ВВС за оказаната помощ за гасене с хеликоптер, но заяви, че условията са много тежки - гъст дим и мъгла и това създава опасност за летателните машини.

Продължава гасенето на двата големи пожара в Рила и Стара Планина (ВИДЕО)

Директорът на Северозападното горско предприятие инж. Цветко Цветков заяви, че огънят е обхванал предимно планински пасища, но на някои места е влязъл в букова гора.

"Пожарът гори ниско долу, а не в короните на дърветата. След потушаването му ще се уточнят щетите", обяви Цветков. Причините за пожара все още не са изяснени, по случая се води разследване, обяви Николай Николов.

Продължава битката с пожара в Рила, два хеликоптера гасят пламъците (СНИМКИ)

Директорът на пожарната съобщи, че днес в България са гасени 150 пожара. Най-големите от тях са в Рила - 4500 декара, край Бобовдол, където горят 30-50 декара иглолистна гора и край село Краище в община Белица, където горят 100 декара иглолистна гора.

"Всичките пожари са локализирани и ограничени и вероятно до часове ще бъдат потушени", обяви Николов.
БТА