Къщата-музей от години тъне в забрава и разруха, има опасност да се заличи частица от историята ни, опасяват се местните
Къщата-музей на Васил Левски в село Батулци, община Ябланица, от години тъне в забрава и разруха, има опасност да се заличи частица от историята ни, опасяват се местните.

В Петрич откриха първия паметник на Васил Левски в града (СНИМКИ)

Те настояват спешно да бъде реставрирана и ремонтирана къщата на Георги Диков - Кекевето, в която Апостола основава местния революционен комитет през 1871 г.

БТА

Сградата е със статут на историческа недвижима културна ценност с местно значение. Първият етаж на къщата е бил ханче. Имало е пекарна за хляб, запазена до днес, както и таен изход, от който Левски да излезе от втория етаж през стълбата и да се оттегли към планината.

БТА

"През 1966 г. в къщата е открита музейна сбирка, която е била отворена за посетители до средата на 90-те години на миналия век. Част от експонатите са запазени в местното читалище и църква, а други са в неизвестност", разказа кметският наместник на село Батулци Георги Братанов.

За спасението на къщата музей през 2018 г. родолюбиви българи основават в селото инициативен комитет. Почетен председател е Христина Богданова, родственица на Апостола.
„Това е една реликва, която ни е завещал Левски.

БТА

Многократно е посещавал Батулци, има запазени негови преписи от писма до комитета, който е бил с турско име, с цел неразкриването му. Местни родолюбци много са помагали за дейността му“, заяви Тодор Тодоров от инициативния комитет. 

Той добави, че музейната сбирка е съдържала доста скъпи неща, които не е ясно къде се намират. „В клетвената стая е имало пистолет, кама, евангелие, което е взето без да има документи. Всичко това е едно безхаберие от държавата, което е свързано със запазването на историческата ни памет“, посочи Тодоров.

БТА

По думите му къщата е пред пълна разруха. Има нужда от основен ремонт, трябва да се направи улицата, водеща към нея, както и 50-метровата каменна ограда. „Който дойдеше тук и видеше тази къща, не можеше да повярва, че тук е бил Апостола.

Тази къща беше пред пълна разруха. Ако тук не се започне ремонт от 6 до 10 месеца, ще се наложи да дойдете и да снимате къщата паднала“, добави Тодоров. От инициативния комитет са открили банкова сметка за събиране на средства.

Откриха паметник на Васил Левски в Ямбол (СНИМКИ)

Възнамеряват да закупят оръжейната сбирка - пистолет, кама и пушка, и да я дарят на Регионалния исторически музей в Ловеч, за да бъде регистрирана по законов ред. Така след реставрация и ремонт, къщата ще може отново да стане музей.

Към каузата на местните се присъединяват и Община Ябланица и Областна администрация-Ловеч. „През годините се водеше един безсмислен съдебен спор по отношение собствеността на къщата, тъй като по всички документи тя притежава акт за държавна собственост.

Общината е правила опити да я придобие като общинска собственост, но не е имало вписване в актовите книги и тя си е останала държавна собственост. Общината положи усилия поне да възстанови покрива и кандидатства пред Министерството на културата за около 20 хиляди лева преди 6-7 години.

БТА

Покривът беше възстановен и предпазихме къщата да не се събори“, посочи секретарят на Община Ябланица Ивелин Йошев. Според него цялостният ремонт на къщата ще струва около 400 хиляди лева.

Три години поред Областна администрация кандидатства пред Министерството на културата за финансиране на изработката на инвестиционен проект за реставрация и консервация на сградата.

БТА

След два неуспешни опита, тази година със заповед на министъра на културата има одобрение за реализация на дейности, свързани с проектиране на строително-ремонтни дейности, съобщи Нели Митева, директор на специализираната администрация в Областна администрация.

Срокът за изготвяне на проектната документация е до 15 ноември, а обещаните средства са близо 16 хиляди лева. „Къщата е в предаварийно състояние. Надявам се, че в близките седмици ще получим финансиране от Министерството на културата, защото все още нямаме сключен договор, въпреки че има заповед на министъра още от юни", каза Митева.

БТА

По думите й къщата може да се използва за развитие на туризма в Община Ябланица. „Общите усилия с подкрепата на местните хора могат да доведат до това тази сграда да възвърне своя добър вид, да се превърне в едно оживено място, където хората да се докоснат до делото на Левски.

Откриват паметник на Левски за 185 години от неговото рождение в Ямбол (СНИМКА)

Ще направим всичко, което можем. Ние нямаме възможностите на общините за финансиране по оперативните и националните програми“, добави Нели Митева. Тя се надява в края на тази година в изпълнение на проекта, който е одобрен, да има подготвена проектна документация, чрез която да се знае какви видове дейности трябва да бъдат направени и по какъв начин, така че това, което институциите и местните хора искат, да стане факт.

БТА

По думите на Митева, след като стане ясно колко ще струва ремонтът и реставрацията, отново ще се кандидатства за финансиране. Институциите и местните жители са убедени, че с общи усилия къщата ще бъде възстановена и отново ще привлича родолюбиви българи.

Тогава обаче ще възникне въпросът за стопанисването на този обект. Повечето разчитат това да бъде Община Ябланица, което също е свързано с тромави и дългосрочни процедури. 

„Не виждам друг начин за управление на къщата освен Общината“, каза Йошев, а Нели Митева е убедена, че ако хората работят заедно, със сигурност ще има добър резултат.
БТА