На 18 юли - понеделник се навършват 185 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски.

По този повод в 9:30 часа ще започне церемонията по тържественото откриване на неговия бюст-паметник в Ямбол, издигнат на улица „Георги Раковски“, вдясно от сградата на Общината.

Търговище ще отбележи 185 години от рождението на Васил Левски

В нея ще участват почетен караул и представителни части от гарнизон Ямбол, както и Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие - 1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов.

Ямболски духовници ще отслужат водосвет за освещаване на паметника. В програмата е включена и кратка поетична програма, посветена на Дякона. Кметът Валентин Ревански ще прочете празнично слово, а в края на церемонията ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към делото на Апостола.

Автор на бюст-паметника на Васил Левски е скулпторът Любомир Добрев, който спечели конкурса, организиран от Община Ямбол. Идеята за създаването на паметник на Дякона възниква още през 2014 година след отправена молба от Петър Панков - учредител на Сдружение „Левски-Дяконът“.

Община Ямбол

През април 2019 година Общински съвет дава съгласие за поставяне на паметника. До 2021 година обаче средства за кампанията не бяха събрани, а дарителската сметка на Сдружението беше закрита.

Тогава новото ръководството на Общината взе решение да подпомогне начинанието и дарителската инициатива, в която се включиха много фирми, организации, граждани, ученици и общински съветници, стартира точно преди година.

Общината благодари на всички, които подкрепиха тази родолюбива кауза!