/ БГНЕС
След 5-годишни усилия в Петрич ще бъде открит първият бюст-паметник на Васил Левски. Откриването е в деня, в който се отбелязват 185 години от рождението на Апостола, каза за БТА Велик Гогов – председател на Инициативен комитет за изграждане на паметника. 

Инициативата започва през 2017 г. от местния фен клуб на футболния отбор „Левски“ – „Блу бойс Петрич“. Малко преди да се зароди тази идея, местните футболни фенове обявяват конкурс за детска рисунка в училищата в южния град, която да е посветена на Апостола на свободата. Нарисуваните от децата картини биват продадени на търг, а със събраните средства се изграждат девет пейки, девет исторически табели и девет кошчета по пътя, който води към хижа „Беласица“, разказа Велик Гогов. 

„След като реализирахме тази инициатива решихме, че имаме сили за нещо по-голямо. Така се зароди идеята в Петрич да има паметник на национален герой, тъй като нямаме паметник на нито един от нашите най-големи национални герои.“, разказа председателят на инициативния комитет. Фен клубът взима решение това да бъде паметник на Васил Левски, а първата инициатива, с която започват събирането на средства, е поставяне на кутия за дарения по време на фестивал на Самуилова крепост. 

През петте години от началото на инициативата са вложени много усилия, проведени са различни инициативи, футболните фенове са продавали сувенири и други предмети на всеки национален и градски празник, организирани са и онлайн търгове. Включително продавахме и скара на един събор, разказа Велик Гогов. 

С участието на много хора инициаторите успяват да съберат необходимата сума от 28 хиляди лева. „Можехме да съберем от няколко фирми по 5-6 хиляди лева, така щеше да ни е по-лесно, но ние не искахме да ни е лесно. Искахме да достигнем до максимален брой хора и наистина хиляди се включиха в инициативите с различни суми – по левче, по два, по пет.“, допълни Гогов. 

Още в началото инициаторите решават, че за изграждане на бюст-паметника няма да търсят и да се съгласяват да получават средства от държавни или общински институции. „Идеята ни беше този паметник да бъде изграден от хората и за хората, може би ще е първото голямо нещо, изградено в града, без участие на държава и община“, допълни председателят на  инициативния комитет. 

Необходимата сума бива набавена за три години, следват процедури и одобрения от държавни комисии, от общината и местния общински съвет. От около година сините момчета на Петрич са готови с всичко, но пандемията от Ковид – 19 и наложените ограничителни мерки възпрепятстват официалното откриване на паметника по начин, който е достоен за Апостола на свободата и за обединените усилия на много хора, които са довели до реализиране на идеята. 

Бюст-паметникът е дело на скулптора Адриан Новаков и вече се монтира на определеното му място в градския парк на Петрич. Официалното откриване и освещаването е на 18 юни, когато ще бъде отбелязана 185-годишнината от рождението на Васил Левски.
БТА