/ БТА
По повод 185 години от рождението на Васил Левски, която се навършва на днешния 18 юли, в Ямбол беше открит и осветен негов паметник. Средствата за бюст-паметника бяха събрани изцяло с дарения. Монументът е издигнат на централната пешеходна улица „Георги Раковски“, в близост до сградата на Общината, а негов автор е скулпторът Любомир Добрев.

Церемонията се състоя в присъствието на почетен караул и представителни части на военнослужещи от гарнизон Ямбол, под съпровода на градския духов оркестър с диригент маестро Васил Шейтанов. Архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий и свещеноиконом Янко отслужиха водосвет и заупокойна молитва в памет на дякон Игнатий. Паметникът бе открит от кмета Валентин Ревански и председателя на Общинския съвет Антон Шиков.

БТА

„Искам да благодаря с цялото си сърце на всички, които се включиха в тази благородна и родолюбива кауза. След осем дълги години тази идея се реализира на дело, а не остана само на думи. Нека този паметник на Васил Левски напомня на нас, на нашите наследници и на идните поколения за всички българи, които са дали живота си за свободата на родината. Нека ни напомня за нашето славно минало, защото народ без минало няма бъдеще, защото дела трябват, а не думи“, каза кметът Ревански.

БТА

Вазовата ода „Левски“ от „Епопея на забравените“ прозвуча в изпълнение на петгодишната Сияна Стоянова и актьорът и директор на ямболския Драматичен театър „Невена Коканова“ Михаил Лазаров. Множество граждани, представители на политически партии и родолюбиви организации почетоха Апостола с минута мълчание и падане на колене. На откриването на паметника присъства и заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин. Пред паметника бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. 

БТА

Идеята за създаването на паметник на Апостола е от 2014 г. на Петър Панков, учредител на гражданското сдружение „Левски – Дяконът“. Сдружението успява да събере и първите средства. През 2019 г. Общинският съвет одобри изграждането, а през изминалата година инициативата се превърна в общоградска. „Мисля, че мястото на паметника е точно тук, на центъра на града, макар че имаше, какви ли не дискусии. Левски е най-голямата историческа личност, около която сме готови да се обединим, без оглед на леви, десни и всякакви политически пристрастия“, коментира пред БТА Петър Панков. 

БТА

Според историци, Васил Левски посещава Ямбол между декември 1868 г. и февруари 1869 г., по време на първата му обиколка по българските земи. През 1872 г. Дяконът идва отново в града и се среща с ямболския революционер Георги Дражев. Счита се, че именно тази среща е повлияла за създаването на местния революционен комитет през 1873 година.             
БТА