/ БТА
Родолюбци изпълниха снощи (18 юли) градския парк на Петрич, където официално беше открит първият паметник на Васил Левски в южния град. 

Инициативата се заражда преди пет години сред местния фенклуб на футболния отбор „Левски“ и с времето прераства в общоградска. В нея се включват много хора, разказа пред БТА председателят на инициативния комитет Велик Гогов. 

БТА

Още в началото на кампанията инициаторите решават, че монументът ще бъде изграден, без да се търсят и взимат средства от държавен или общински бюджет. "Идеята ни беше този паметник да бъде изграден изцяло със средства на хората и да бъде за хората", разказа Гогов. 

БТА

Пред събралите се хора, в градския парк на Петрич, кметът на Общината Димитър Бръчков и председателят на инициативния комитет Велик Гогов официално откриха паметника. 

„Всеки един от нас, който е тук, днес се чувства малко по-горд, че е българин. Днес, разбира се, водеща е много и емоцията и то се забелязва, но си горд, защото си дал нещо на света, на следващите поколения и това е паметник, който до този момент нямахме в Петрич. Не само това, ние изпълнихме един от заветите на Левски – единни, за кауза. И това е факт“, каза в словото си кметът на Петрич. Димитър Бръчков отбеляза ролята на Васил Левски и на неговите съратници и последователи освобождението на родината, като не пропусна да благодари на инициаторите за изграждане на бюст-паметника на Апостола на свободата, които „с ентусиазъм, с изключителни усилия успяхте да вдъхновите нас, цялото общество на Петрич“. 

БТА

Паметникът беше открит в деня, в който се отбелязват 185 години от рождението на Васил Левски - 18 юли. 

„Като първолак бях записан в училище „Васил Левски“ в Габрово и като 6-годишно дете аз разбрах, че Левски е един много красив, смел и невероятен мъж. Именно такъв го направих в този паметник.“, разказа пред жителите на Петрич авторът на паметника – скулпторът Адриан Новаков. 

БТА

Сред гостите на официалното откриване беше областният управител на Благоевград Валери Сарандев и много жители на Петрич. 
БТА