/ БТА
Сигналът е във връзка с регионалното депо за неопасни битови отпадъци и с договора, който е подписан, а не е финансиран
Кметът на Ловеч Страцимир Петков ще подаде сигнал във Върховна касационната прокуратура с копие до Окръжна прокуратура срещу предходното управление на Общината, подписало договор за изграждане на втора клетка на Регионалното депо за отпадъци, по който вече са издадени и фактури, без да е осигурено финансиране.

Това съобщи Петков на пресконференция, на която присъстваха и заместник-кметовете инж. Петър Маринов, Цветелин Винчев, д-р Алдин Начков.

„Сигналът е във връзка с регионалното депо за неопасни битови отпадъци и с договора, който е подписан, а не е финансиран. Той е влязъл в сила от датата на подписването на 15 август 2023 г.

Кметът на Ловеч намали договорите с „Еко“ с над 380 хил. лв.

Към момента на подписване на договора и към датата на откриване на строителната площадка в община Ловеч не е имало осигурено финансиране, нито писмено уверение за бъдещо такова. Въпреки това е открита строителна площадка. Тръгваме да правим нещо, за което нямаме пари“, посочи кметът. 

Той добави, че и към настоящия момент също няма финансиране за изпълнение на възложените строително-монтажни работи, а фирмата изпълнител е издала на Общината още миналата година две фактури за почти 4 милиона лева.

„Това е и основният проблем, който имаме като бюджетен дефицит, и ако извадим тези 4 милиона лева, дефицитът на общината е 700 хиляди лева, което при бюджет 77 милиона лева не е плашеща сума. Тъй като няма средства за разплащане по тези фактури, средствата са заложени в капиталовата програма, което ще осакати ремонтите в общината“, каза Петков. 

Той заяви още, че води разговори с фирмата изпълнител за разсрочено плащане по издадените фактури. „Ние наведнъж няма откъде да им платим четири милиона. Просрочили сме и могат да ни спрат сметките всеки момент, ако решат. Надяваме се прокуратурата да си свърши работата и да разбере защо е стартирана процедура без финансиране“, добави кметът.

По думите му в Общината предстои и одит на обществените поръчки и изразходването на средствата по тях. В момента проверка на счетоводството на общината извършва и Сметната палата.
Даниела Балабанова. БТА