Задържаха двама психиатри с подкуп за фалшиви експертизи в Кърджали
Задържаха двама психиатри с подкуп за фалшиви експертизи в Кърджали / netinfo

За вземане на подкуп днес с прокурорско постановление за 72 часа в РУП-Кърджали са задържани директорът на психиатричната болница в областния град д-р Дамян Гетев и колежката му д-р Катя Райчева. Това обявиха на съвместна пресконференция директорът на ОД на МВР комисар Валери Баранов, окръжният прокурор Светлозар Лазаров и заместникът му Дафин Каменов, който е и наблюдаващ прокурор по случая.

Престъплението е с изключителна степен на обществена опасност и касае изготвяне на психиатрични експертизи, които не отговарят на обективната действителност, каза прокурор Лазаров. Според него тези експертизи отдавна пораждали съмнения, сравнявайки ги с тези, които се изготвят от софийски експерти.

Преди около месец в прокуратурата е бил получен сигнал от човек, имащ обвинение по друго дело за хулиганство, поръчал подобна експертиза и след усилена работа по него от страна на прокуратурата и органите на МВР, включително и с използване на СРС, вчера двамата лекари са били задържани.  Образувано е досъдебно производство. Проведени са редица процесуално следствени действия. Вчера д-р Гетев и д-р Райчева са били задържани. Претърсени са им кабинетите, в тях са намерени и парите за подкупа - съответно 500 и 100 плюс един стек цигари.

Съответните лица са поискали и приели облагата за изготвянето на експертизите, за да възпрепятстват съдебното преследване, каза наблюдаващия прокурор Дафин Каменов.

По думите му на задържаните ще им бъде повдигнато обвинение  по чл. 301, ал. 3, който предвижда лишаване от свобода до 10 години и глоба до 15 хиляди лева. Ще бъдат лишени и от възможността да заемат ръководни длъжности занапред, уточни още прокурор Каменов.

Според директора на ОД на МВР комисар Баранов доказателствата по това дело на този етап са неоспорими.