/ ОД на МВР-Кърджали
Засилено полицейско присъствие ще бъде осигурено през предстоящите празници на места, където се очаква струпване на хора - пазари, базари, автогари, както и на рискови участъци от пътищата, съобщи на брифинг директорът на Областната дирекция старши комисар Атанас Илков.

Ученици и полицаи от Кърджали със съвместна акция по безопасно движение (СНИМКИ)

Той поясни, че това не бива да притеснява гражданите, защото се прави за тяхната сигурност. Планирани са операции, свързани с осигуряването на обществения ред, охраняването на публични събития, засилен пътен контрол.

За целта максимално ще бъдат използвани не само полицейските сили, но и техническите ресурси - от установяване на употреба на алкохол и наркотици до ефективен контрол за спазване на скоростните режими в населените и извън населените места.

Старши комисар Илков напомни на гражданите и някои основни мерки за опазването на домовете от произшествия и посегателства, ако са планирани по-дълги отсъствия – да бъдат изключени всички електроуреди в жилищата, да бъдат добре затворени и обезопасени прозорците, балконските и външните врати.

Хората, които остават през празничните дни в областта, да проявяват бдителност и да сигнализират при появата на непознати лица със съмнително поведение. Към водачите на моторни превозни средства беше отправен призив за прегледат внимателно автомобила, преди да тръгнат на път, да разполагат с необходимото оборудване при влошаване на атмосферните условия, да шофират внимателно, за да стигнат без произшествия до местата, към които пътуват.

Началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Атанас Чотров съобщи, че са извършени проверки на заведения, чиито собственици са предупредени да не надхвърлят лимитирания капацитет, да огледат изходите за евентуална евакуация, да сигнализират, ако забележат лица в нетрезво състояние, които се готвят да управляват моторни превозни средства.

108 моторни превозни средства са били проверени в Момчилградско

Засилено присъствие на полицейски служители е предвидено по главния път от Хасково през Кърджали към ГКПП „Маказа“ и най-вече на рисковите участъци


Статистиката сочи, че за периода от 1 декември до 19 декември през 2017 година на територията на областта са станали 9 тежки ПТП с 2-ма загинали и 9 ранени, за същия период на 2018 година броят на тежките ПТП е 6, без загинали, с 8 ранени, за тази година  през обозначения период са възникнали 6 тежки ПТП, без загинали, с 9 ранени.

Предварителен контрол е извършен и в шестте обекта, които имат разрешения за търговия с пиротехнически изделия. Съставени са 6 констативни протокола, собствениците и управителите са предупредени стоките от такъв характер да бъдат заключени, зад витрина, да не се продават на малолетни и непълнолетни лица, изрично е напомнено за ограничението на физически лица да не бъдат продавани повече от 5 кг изделия.

Активното поведение на гражданите е особено важно за предотвратяване на произшествия и престъпления, затова при забелязани признаци на рискови ситуации, незабавно да бъдат подавани сигнали на тел.112.