/ МВР
​Инициативата е по проект „Информиран и активен“ на Министерството на младежта и спорта и с подкрепата на ДА „Безопасност на движението по пътищата“
Близо 25 ученици от ЕГ „Христо Ботев“ се включиха в превантивна кампания по безопасност на движението като младежки пешеходни патрули, съобщиха от МВР.

МВР

Акцията се проведе на 19 декември в Кърджали, на пешеходни пътеки на три рискови кръстовища в областния град - до ЕГ „Христо Ботев“, до СУ „Йордан Йовков“ и до СУ „Отец Паисий“.

108 моторни превозни средства са били проверени в Момчилградско

Инициативата бе осъществена съвместно със служители на Пътна и Териториална полиция от ОД НА МВР по проект „Информиран и активен“ на Министерството на младежта  и спорта и с подкрепата на ДА „Безопасност на движението по пътищата“. Всички доброволци бяха облечени в светлоотразителни жилетки - за да привлекат вниманието на хората към начинанието.

В акцията се включиха и заместник-председателят на ДА „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева, областният управител на Кърджали Никола Чанев, директорът на ОД НА МВР старши комисар Атанас Илков, координаторът на проекта за Кърджали  Веселина Юрукова.

В хода на извършваните проверки на водачи младежките пешеходни патрули раздаваха брошури за безопасно движение и стикери за коли „Пусни мигача“. Проверени бяха 27 водачи на моторни превозни средства.

МВР

Констатирани бяха 10 нарушения на ЗДвП  и за тях - съставени 6 акта и 4 фиша. Най-често срещаното нарушение се оказа непоставен обезопасителен колан както от водачи, така и от пътници.

В хода на акция беше задържан шофьор, извършил нарушение на бул. “Беломорски“, в района на ЕГ „Христо Ботев“. При съставянето на акт 23-годишният мъж пречил съзнателно на полицейските служители, след което е задържан за срок до 24 часа.

Материалите по случая ще бъдат внесени в съда за налагане на административно наказание по Указа за борба с дребното хулиганство.