/ Павел Тенчев
Областният управител Никола Чанев направи символична първа копка на изграждането на защитна дига на р. Крумовица до бензиностанция „Октан” на входа на Крумовград.

Правителството отпусна 3,6 млн. лв. за изграждане на многофункционална спортна зала в Кърджали

Обектът е част българо-гръцки проект за превенция на наводненията и повишаване на устойчивостта към бедствия в речните басейни на Струма, Арда и Марица, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег V-A Гърция - България 2014-2020 г.

В церемонията по първата копка участваха кметът на Крумовград Себихан Мехмед и представители на строителите. Градоначалникът обясни защо издигането на дигите са жизнено важни за хората в общината.

От думите й стана ясно, че хората са изгубили имоти в размер на 70-80 декара, заради изместването на коритото на река Крумовица и е застрашен от пропадане участък от републиканския път, свързващ Крумовград с областния център Кърджали.

„Налице е реална опасност ерозионните процеси да продължат при следващи максимални стойности на валежите в голямата водосборна област на реката. Застрашени от разрушаване са нови плодородни селскостопански земи на частни собственици от района на община Крумовград”, коментира още Мехмед.

6922 социално слаби от Кърджалийско ще получат целеви помощи за отопление

Областна администрация-Кърджали е партньор по проекта, заедно с областите Хасково, Смолян и Благоевград от българска страна, и Регион Централната Македония, Регион Източна Тракия и Македония и децентрализираната администрация на Македония и Тракия от гръцка.

Общата стойност на проекта е 11 499 960 евро”, поясни областният управител Никола Чанев. По думите му, в издигането на двете диги – тази на река Крумовица и на река Джебелска до село Тютюнче в рамките на проекта ще бъдат инвестирани над 1 милион евро, като в тази на река Крумовица ще бъдат вложени над 700 000 евро.  

По проект обектът трябва да бъде завършен за 60 календарни дни без тези, в които времето не позволява извършването на строително-монтажни работи, обясниха строителите.