9000 дка в Кърджалийско вече са засегнати от марокански скакалци
9000 дка в Кърджалийско вече са засегнати от марокански скакалци / netinfo

9000 дка в Кърджалийско вече са засегнати от марокански скакалци, съобщи на пресконференция днес областният управител Иванка Таушанова. По думите й най-много  огнища са регистрирани в Крумовградско и Момчилградско.

Днес областният управител и експерти от Агенцията по безопасност на храните ще  направят оглед на огнищата на марокански скакалци и едва тогава ще се прецени дали ще има нужда площите да бъдат третирани с вертолет. Решението ще бъде взето от Областния кризисен щаб на предстоящото му тези дни заседание.

Още през март Областната  дирекция по безопасност по храните е алармирала за опасността от вредителите. За това са били предупредени кметовете на общини и населени места. Въпреки това не всички са реагирали на време като до момента  третиране на отделни участъци с ръчни пръскачки  е направено само в Крумовградско и Момчилградско, а в общините Черноочене и Кърджали такова не е извършено.

Според експерти от Растителна защита „мароканците" са все още в трета възраст - начална фаза на развитие и не са много опасни, но каламитетът им може бързо да нарасне заради климатичните условия. Тогава може да се наложи унищожаване им с   вертолети тъй като при ръчните пръскачки ефективността не е толкова сериозна.