/ netinfo
На свое заседание Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие съгласува държавния план-прием за учебната 2019/2020 година. Бяха одобрени 59 паралелки в 8 клас, от които 26 професионални и 33 профилирани, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.  

55 паралелки в област Кърджали ще приемат завършилите 7-ми клас през следващата учебна годин

„Съотношението между професионалното и общото образование е 44%:56%, като сме се постарали да запазим палитрата от професии и специалности и да гарантираме равен достъп на учениците до професионално образование”, е подчертал началникът на РУО Гроздан Колев. По думите му, новост е дуалната форма на обучение по специалността 
„Електрообзавеждане на производството“ в ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“.


Предложени са две нови професии - строителен техник /транспортно строителство в ПГС-Кърджали  и помощник-възпитател в ПГ „Руска Пеева“-Джебел. Възстановени са и две специалности, за които има недостиг на пазара на труда – електрообзавеждане на транспортна техника в ПГЕЕ и производство на хляб и хлебни изделия в ПГ ТХВП-Момчилград. 

Тази година акцентът в план-приема е върху т.нар. STEM - профили - или обучението по природни науки и инженерни науки,технологии и математика, подчерта Гроздан Колев.

По думите му, предложението за план-приема за учебната 2019/2020 година е съобразено с броя на учениците, завършващи седми клас, които са 1211, с потребностите на трудовия пазар, социално-икономически и демографски профил на региона, възможностите на училищната мрежа и реализацията на план-приема през последните 5 г.